Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Πρωτομαγιάτικο στεφάνι 2020


29/04/2020
Αγαπητά παιδιά
Μέσα στην ιδιαίτερη, λόγω υγειονομικών συνθηκών, περίοδο που διανύουμε, φτάσαμε στον τρίτο μήνα της άνοιξης, τον Μαϊο. Ο Μάιος, είναι πράγματι «μήνας χαράς και λατρείας της βλάστησης, με δοξασίες και έθιμα διαχρονικού χαρακτήρα», όπως το παραδοσιακό έθιμο με το πρωτομαγιάτικο στεφάνι το οποίο στολίζει την πόρτα του σπιτιού μέχρι τις 24 Ιουνίου οπότε καίγεται στις φωτιές του Αϊ-Γιάννη.
Όλοι οι λαοί, την Πρωτομαγιά γιορτάζουν την ανθοφορία της Φύσης και την απαρχή των «καλών καιρών». Λαϊκές παροιμίες, όπως, «Μάη μου, Μάη δροσερέ κι Απρίλη λουλουδάτε» και «ο Μάης έχει τ’ όνομα κι ο Απρίλης τα λουλούδια», και τραγούδια όπως: «Ο Μάιος μας έφτασε/εμπρός βήμα ταχύ/να τον προϋπαντήσουμε/παιδιά στην εξοχή» , «Ο Μάης έχει μυστικά» (πατήστε εδώ για να το ακούσεις) κ.ά μας είναι πολύ γνωστά και μας δίνουν τα χαρακτηριστικά του μήνα.
Η 1 Μαΐου έχει χαρακτηρισθεί επίσης σχεδόν παγκόσμια ημέρα αργίας (αν και δεν είναι αργία, είν' απεργία) και διατυπώσεων των διεκδικήσεων των εργαζομένων, αφού είναι συνδεδεμένη με το εργατικό κίνημα όταν το 1886 έγιναν οι μεγάλες διαδηλώσεις στο Σικάγο με αίτημα τα τρία οχτάρια: οχτώ ώρες εργασίας, οχτώ ψυχαγωγία και οχτώ ύπνος.
Τα πρώτα εργατικά κινήματα στον ελλαδικό χώρο δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της καπνοκαλλιέργειας τον 19ο αιώνα. Η πρώτη απεργία στον τότε υπό οθωμανική διοίκηση ελλαδικό χώρο, έλαβε χώρα την Πρωτομαγιά του 1888 στην πόλη της Δράμας, από τους καπνεργάτες με κύριο αίτημα τις δέκα ώρες εργασίας, καθώς εκείνη την εποχή οι εργάτες εργάζονταν από δώδεκα έως και δεκατρείς ώρες ημερησίως.
Θέλουμε λοιπόν να σας προτείνουμε να σχεδιάσετε ή να κατασκευάσετε το πρωτομαγιάτικο στεφάνι σας και να το αναρτήσετε στο ιστολόγιο (blog) του σχολείου μας πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://15dim-rethymn.blogspot.com/   από 1 Μαΐου έως 9 Μαΐου.

Στη συνέχεια στο κάτω μέρος του blog, στο τέλος, υπάρχει ο πίνακας ανακοινώσεων-συναισθημάτων όπου μπορείτε να αναρτήσετε τα σχέδια σας, την κατασκευή σας και να αφήσετε την ευχή σας για τον μήνα Μαϊο!
Και να μην ξεχάσετε να κάνετε like στις δημιουργίες των άλλων!
(Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται κινητό, θα πρέπει να πατήσετε «Προβολή έκδοσης ιστού» και στο κάτω μέρος του blog, θα δείτε τον πίνακα ανακοινώσεων-συναισθημάτων.)

Ας το δοκιμάσουμε:
1.      Πατήστε τον κύκλο με το + κάτω δεξιά στον πίνακα ανακοινώσεων – συναισθημάτων και θα σας ανοίξει ένα μικρό παράθυρο

Παντελής Θαλασσινός - Ο Μάης έχει μυστικά 

για να ακούσετε το τραγούδι πατήστε εδώ


Ο Μάης έχει μυστικά κι ένα κλειδί κρυμμένο
που ανοίγει μάτια σκοτεινά και χείλι πικραμένο
έχει και άνεμο τρελό που κουβαλάει τη γύρη
και πυροβάτες της καρδιάς σαν βγει στο πανηγύρι
και πυροβάτες της καρδιάς σαν βγει στο πανηγύρι...
δεν έχει Λάμδα ούτε Ρο στη γλώσσα να βουλιάζει
Ο Μάης είναι μουσική από παλιό τραγούδι από κλαδί ροδακινιάς και από λεύκας χνούδι
είναι από Άλφα καθαρό κι όταν γελάς σου μοιάζει...
είναι από Άλφα καθαρό κι όταν γελάς σου μοιάζει Ο Μάης είναι μια φωτιά, μια φλόγα μαγεμένη έχει τη μέρα αγκαλιά, τη νύχτα ερωμένη
να βρίσκει αυτόν που έριξε τα μάγια στο πηγάδι..
έχει και ήλιο κυνηγό που ξέρει από σημάδι να βρίσκει αυτόν που έριξε τα μάγια στο πηγάδι Δεν έχει Λάμδα ούτε Ρο στη γλώσσα να βουλιάζει
είναι από Άλφα καθαρό κι όταν γελάς σου μοιάζει.
είναι από Άλφα καθαρό κι όταν γελάς σου μοιάζει

Κυριακή 26 Απριλίου 2020

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση 26/4/2020


15o  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ                            Ρέθυμνο 26/4/2020
για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Αγαπητοί γονείς, επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση (εξΑΕ) του σχολείου μας για το διάστημα από 27/4/2020 έως 10/5/2020, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα οδηγίες του ΥΠΑΙΘ και βάσει των δυνατοτήτων του σχολείου μας.

Σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση(εξΑΕ): ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ
1.  Το σχολείο μας θα συνεχίσει να λειτουργεί την εξΑΕ με την χρήση του email όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Παράλληλα θα λειτουργήσει και η ηλεκτρονική τάξη στη πλατφόρμα e-me https://e-me.edu.gr/ από την πλειοψηφία των εκπ/κών του σχολείου μας. Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι στο τέλος της περιόδου έως 10/5 να περιορίσουμε στο ελάχιστο την χρήση του email  και να βασιστούμε στην ηλεκτρονική τάξη στη πλατφόρμα e-me (για όσους εκπ/κούς την χρησιμοποιούν).
Καθημερινά από τις 10:00 θα μπορείτε να δείτε το υλικό το οποίο σας έχουν στείλει οι εκπ/κοί του σχολείου μας και να δουλέψετε πάνω σ΄αυτό.
(Θα λάβετε σχετική ειδοποίηση και λεπτομέρειες από τους εκπ/κούς).

2.       Οι μαθητές/τριες έχουν λάβει ή θα λάβουν αυτές τις ημέρες, αίτημα συμμετοχής – πρόσκληση, στην ηλεκτρονική τάξη στη πλατφόρμα e-me από τους εκπ/κούς που την χρησιμοποιούν (δάσκαλοι – υπεύθυνοι τμημάτων και ειδικότητες) και θα πρέπει να γίνει αποδοχή της πρόσκλησης.
Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε οδηγίες για το πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την ηλεκτρονική τάξη στη πλατφόρμα e-me, (πατήστε εδώ).

Σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση (εξΑΕ): ΣΥΓΧΡΟΝΗ
Η ομάδα υποστήριξης της εξΑΕ του σχολείου συμμετείχε στην πρώτη επιμορφωτική συνάντηση με το Υπουργείου Παιδείας για την ενημέρωση και καθοδήγησή της, στην σύγχρονη εξΑΕ μέσω της εφαρμογής του Υπουργείου Παιδείας, Cisco Webex.
Επίσης θα ακολουθήσει επιμόρφωση όλων των εκπ/κών στην χρήση της σύγχρονης εξΑΕ.

Οι εκπ/κοί που θα χρησιμοποιήσουν την σύγχρονη εκπ/ση θα σας ενημερώσουν έγκαιρα.
Οι ώρες κατά τις οποίες μπορεί να υλοποιηθεί, είναι καθημερινά 12:00 - 16:00.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:  Οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες που δεν τους επιτρέπουν να αλληλεπιδρούν ή να στέλνουν ανατροφοδότηση στους εκπαιδευτικούς, παρακαλούμε να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά ή με email με την Διεύθυνση του σχολείου ή τους εκπαιδευτικούς.

Σχετικά με την επικοινωνία μεταξύ σχολείου και οικογένεια
Ενεργοποιήσαμε το blog του σχολείου μας, το οποίο συνεχώς ενημερώνουμε και ιδιαίτερα τις αναρτήσεις στην ετικέτα «ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠ/ΣΗ και ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ».
Η διεύθυνση του είναι http://15dim-rethymn.blogspot.com/ και καλό είναι να το επισκέπτεστε για την ενημέρωσή σας.
Η χρήση του νέου email του σχολείου: 15dimret20@gmail.com , δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την επικοινωνία του σχολείου και της οικογένειας.
Το τηλέφωνο – fax είναι 2831056242, επίσης στην διάθεση σας.
               Σας ευχαριστούμε για την συνεργασία!

υποστήριξη στην ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ και στην ΣΥΓΧΡΟΝΗ εξ αποστάσεως εκπ/ση

Yποστήριξη για στην ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ εξ αποστάσεως εκπ/ση

email (στο email που μας έχετε δηλώσει και έχει καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα του σχολείου myschool). 
Να θυμίσουμε ότι με την έκδοση λογαριασμού των μαθητών/τριών στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, όλοι οι μαθητές έχουν πλέον λογαριασμό email, το οποίο και θα χρειαστεί στο μέλλον.

e-me, οδηγίες βήμα προς βήμα για τους μαθητές/τριες, πατήστε εδώ
Σύμφωνα με τις οδηγίες ισχύει ότι: οι ώρες κατά τις οποίες οι εκπαιδευτικοί αλληλεπιδρούν στην πλατφόρμα ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με τους μαθητές και τις μαθήτριες των τμημάτων στα οποία διδάσκουν, προτείνεται να είναι από 08:00 έως και 14:00. Σε κάθε περίπτωση τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές/τριες, εφόσον το επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται και να αξιοποιούν την πλατφόρμα καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και πέραν των προτεινόμενων ωρών αλληλεπίδρασης.
Yπενθυμίζουμε ότι υπάρχει μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας μόνο για τον ιστότοπο του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.
                              Υποστήριξη για στην ΣΥΓΧΡΟΝΗ εξ αποστάσεως εκπ/ση
μαθαίνουμε στο σπίτι, Σύγχρονη εκπ/ση cisco webex, εκπαιδευτική τηλεόραση, πατήστε εδώ και εδώ

Ερώτηση : Δεν έχω σύνδεση στο internet, πως μπορώ να συνδεθώ και να παρακολουθήσω το μάθημα; 
Απάντηση : Στην περίπτωση που δεν υπάρχει σύνδεση στο internet, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα Call In, δηλαδή την κλήση σταθερού Ελληνικού αριθμού από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο. Αυτό θα σας επιτρέψει να συμμετέχετε στο μάθημα και να παρακολουθήσετε το ηχητικό κομάτι. Παρακαλούμε ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα ΜΟΝΟ εφόσον δεν έχετε σύνδεση στο internet. 
1. Ενημερώστε τον καθηγητή σας ότι θα παρακολουθήσετε τηλεφωνικά το μάθημα για να σας δώσει τον κωδικό της αίθουσας και να την ξεκλειδώσει. Ο κωδικός της αίθουσας δεν αλλάζει, μπορείτε να τον κρατήσετε και για επόμενα μαθήματα. 
2. Από το τηλέφωνό σας καλέστε 211 990 2394. Προσοχή: αυτός είναι ο μόνος αριθμός που πρέπει να καλείτε. Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα κλήσης διεθνών τηλεφωνικών αριθμών, όμως κάτι τέτοιο θα έχει υψηλές χρεώσεις. Χρησιμοποιείτε μόνο τον Ελληνικό αριθμό. 
3. Όταν ακούσετε το πρώτο ηχητικό μήνυμα, πληκτρολογήστε τον εννιαψήφιο κωδικό της αίθουσας και στο τέλος πατήστε δίεση (#). 
4. Στο τέλος του δεύτερου μηνύματος πατήστε απλά δίεση (#). 
5. Αν ο καθηγητής έχει ξεκλειδώσει την αίθουσα συνδέεστε σ’ αυτή και μπορείτε να ακούσετε τον καθηγητή και τους συμμαθητές σας. 
6. Αν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να συνδεθείτε, επικοινωνήστε με τον καθηγητή. 

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Διαγωνισμό Χορού Απόκριες 2015 15ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου

Η Άλκη Ζέη στο 15o Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου 2013

Εκδήλωση βράβευσης των Οικολογικών Σχολείων-15ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου 2014

Σεβασμός στο 15ο Δημοτικό Σχολείο!

Δείτε το ... αξίζει!

Όταν το παιδί δεν ξέρει να χάνει
Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας αντιδρά ακραία κάθε φορά που χάνει σε ένα παιχνίδι, τότε αναμφίβολα πρέπει να του περάσετε το μήνυμα πως και η ήττα είναι στο πρόγραμμα!

·         Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, πρέπει να βρείτε τη χρυσή τομή έτσι ώστε από τη μια να μάθει να χάνει και από την άλλη να μη γίνει ηττοπαθές ή να σταματήσει να μάχεται για το καλύτερο.
·         Όταν το παιδί το έχει πάρει βαρέως επειδή έχασε στο παιχνίδι, αφήστε το να νιώσει τον πόνο της ήττας και δώστε του εσωτερικά κίνητρα να ανασυνταχθεί για να μη βρεθεί στην ίδια θέση στο άμεσο μέλλον.
·         Αν εκδηλώσει αρνητισμό αναφορικά με μελλοντικές συναντήσεις με το φίλο που τον υποχρέωσε σε ήττα, εξηγήστε στο παιδί ότι δεν είναι λογικό να απομακρύνεται από κάποιον επειδή δε το άφησε να κερδίσει στο παιχνίδι.
·         Μην προσπαθήσετε να του δώσετε κουράγιο, λέγοντάς του ότι την επόμενη φορά θα κερδίσει εκείνο. Ο λόγος απλός: αν αυτό δε γίνει, το παιδί θα τα βάλει μαζί σας!
·         Γενικότερα, μην κάνετε το λάθος να φιλτράρετε τα συναισθήματα ή τις σκέψεις του, αφού το ζητούμενο είναι να καταλάβει γιατί νιώθει τόσο άσχημα με την ήττα.
·         Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι η τύχη παίζει το δικό της ρόλο στον καθορισμό του νικητή και του ηττημένου και να μην αμφισβητεί τις ικανότητές του. Επίσης, ενημερώστε το ότι θα έχει ευκαιρίες στο μέλλον να νικήσει.
·         Έχει παρατηρηθεί πως ορισμένα παιδιά παρατούν το παιχνίδι στη μέση όταν νιώθουν ότι θα χάσουν. Μάθετε λοιπόν στο παιδί να είναι μαχητικό, ακόμα κι αν νιώθει ότι η ήττα είναι προ των πυλών.
Όταν η μαμά ζητά συγγνώμη… Τι διδάσκει στα παιδιά της;
Αν και όλοι κάνουμε λάθη και αναγνωρίζουμε πως κανένας γονιός δεν είναι τέλειος, το να ζητήσουμε συγγνώμη από τα παιδιά μας  φαίνεται  σε μερικούς από εμάς κάτι αρκετά δύσκολο. Οι περισσότερες μαμάδες  δεχόμαστε με ευχαρίστηση μια ειλικρινή συγγνώμη από κάποιον ή από τα παιδιά  μας, αλλά κάποιες φορές μπορεί να μη μας αρέσει να παραδεχόμαστε ότι είμαστε εμείς που κάναμε το λάθος και άρα οφείλουμε μια συγγνώμη στα παιδιά μας. Ακόμα και αν είναι δύσκολο να ζητήσουμε συγγνώμη, φαίνεται πως είναι απαραίτητη στη δημιουργία υγιών σχέσεων  μέσα στην οικογένεια.
Το να παραδεχόμαστε το λάθος μας όταν έχει να κάνει με παιδιά, η αλήθεια είναι πως δεν είμαι μέρος της κουλτούρας όταν είμαστε γονείς . Αυτό συμβαίνει είτε γιατί κάποιες μαμάδες μπορεί να μην έχουν συνειδητοποιήσει  τη σημασία της συγγνώμης για τα παιδιά, είτε γιατί πιστεύουν πως δεν πρέπει να παραδέχονται τα λάθη τους μπροστά τους για να χρειαστεί να ζητήσουν συγγνώμη. Στην πραγματικότητα όμως, τρεις απλές λέξεις «Συγγνώμη, έκανα λάθος», έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα παιδιά και προσφέρουν μαθήματα ζωής. Τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να το εκφράσουν, αλλά συχνά αναγνωρίζουν τα λάθη των γονιών τους. Όταν η μαμά έχει ενεργήσει εσφαλμένα και δεν αναγνωρίζει  τα λάθη της, είναι σαν να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της. Για παράδειγμα, όταν ζητάτε από τα παιδιά σας να μη φωνάζουν ή να μιλούν άσχημα και στη συνέχεια φωνάζετε οι ίδιες  χωρίς συγγνώμη για το λάθος σας, στέλνετε ένα μικτό μήνυμα στα παιδιά.
Οι   μαμάδες  πρέπει να θυμούνται πως λέγοντας συγγνώμη δεν χάνουν κάτι από τον ρόλο τους. Ο στόχος δεν είναι να κυριαρχούν απέναντι στα παιδιά, αλλά να καθοδηγούν και να λειτουργούν ως παράδειγμα για το πώς να αλληλεπιδρούν με τους άλλους ανθρώπους. Οι μαμάδες όταν λένε συγγνώμη στα παιδιά τους ή σε άλλες περιπτώσεις  λειτουργούν ως μοντέλα συμπεριφοράς δείχνοντας πως η αποδοχή της ευθύνης μετά από ένα λάθος είναι πιο σημαντικό από το ίδιο το λάθος και έτσι βοηθούν τα παιδιά να κάνουν το ίδιο. Όταν οι μαμάδες  παραδέχονται το σφάλμα τους, δείχνουν στα παιδιά πως αισθάνονται αρκετά καλά με τον εαυτό τους για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Προωθούν δηλαδή μια υγιή αυτοεκτίμηση, η οποία λειτουργεί ως μοντέλο για να την αναπτύξει και το ίδιο το παιδί.


Οι μαμάδες καθώς περνούν τις περισσότερες ώρες με τα παιδιά τους  πρέπει να διδάξουν στα παιδιά πως η συγγνώμη.  Είναι αυτή που μας επιτρέπει να έχουμε συναίσθηση του κακού που κάναμε και μας οδηγεί στη βελτίωση. Επομένως είναι απαραίτητο να ζητάτε αβίαστα   συγγνώμη , ώστε τα παιδιά  να προσλάβουν σεβασμό και αποδοχή από εσάς αλλά και να αντιληφθούν τη σημασία της για τη διαμόρφωση υγιών σχέσεων, ώστε κα αυτά με τη σειρά τους να εκφράσουν τη συγγνώμη, όταν θα σφάλλουν.

Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Πάσχα 2020 - ευχές


Ανοικτή Βιβλιοθήκη


Η Ανοικτή Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 2010 και αποτελεί ένα αποθετήριο με χιλιάδες ελληνικά ψηφιακά βιβλία που διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα στο διαδίκτυο από τους δημιουργούς ή τους εκδοτικούς οίκους. 
Περιλαμβάνει επίσης έργα Κλασικής Λογοτεχνίας και Αρχαίας Γραμματείας που είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων (Public domain). Παράλληλα προωθεί την ψηφιακή λογοτεχνία εκδίδοντας καινοτόμα e-books με ελεύθερη διανομή.
Μας προτρέπει να την επισκεφτούμε γιατί 25 εκδοτικοί οίκοι προσφέρουν ελεύθερα e-books και audio-books.
Για να δείτε όλο το υλικό πατήστε   εδώ  και απολαύστε το διάβασμα μένοντας σπίτι.

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Στέλνω Πασχαλινές Ευχές στο Σχολείο μου και στους Συμμαθητές/τριες Μου


14/04/2020
Αγαπητά παιδιά
Μέσα από σε μια δύσκολη περίοδο που διανύουμε φτάσαμε υγιής έως τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα.
Θέλουμε λοιπόν να σας προτείνουμε να ανταλλάξουμε ευχές για το Πάσχα στο ιστολόγιο (blog) του σχολείου μας πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
Στη συνέχεια στο κάτω μέρος του blog, στο τέλος, υπάρχει ο πίνακας ανακοινώσεων-συναισθημάτων όπου μπορείτε να αφήσετε κι εσείς τις ευχές σας!
Εκεί μπορείτε να γράψετε, να ζωγραφίσετε, να ανεβάσετε υλικό κ.ά.
Και να μην ξεχάσετε να κάνετε like στις ευχές των άλλων!



Ενημέρωση για την οδηγία του Υπουργείου Παιδείας "παροχή φορητών υπολογιστών ή τάμπλετ σε μαθητές και εκπ/κούς για τις ανάγκες της εξ αποστάσεως εκπ/ση"


Αγαπητοί γονείς, 
Την Τρίτη 7/4/2020 το βράδυ μέσω του διαδικτύου ενημερωθήκαμε για την οδηγία του Υπουργείου Παιδείας, με τίτλο «Παροχή φορητών υπολογιστών ή τάμπλετ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για τις ανάγκες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης». Η οδηγία αυτή σύμφωνα με το περιεχόμενο της αποσκοπούσε στη διερεύνηση των αναγκών των μαθητών μας για ηλεκτρονικές συσκευές. Για το σκοπό αυτό, και με βάση τον χαρακτηρισμό της οδηγίας ως επείγον, προχωρήσαμε στην σύνταξη ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου για την άμεση διερεύνηση των αναγκών αυτών.
Το μήνυμα εστάλη το ίδιο βράδυ στους υπεύθυνους εκπ/κούς τάξεων του σχολείου, έτσι ώστε το επόμενο πρωί και συγκεκριμένα στις 8/4/2020 να γίνει η διερεύνηση των αναγκών και συγχρόνως συντάχθηκε το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο το οποίο μας έδινε την δυνατότητα να καταγράψουμε με περισσότερη ακρίβεια τα στοιχεία που διερευνούσαμε και επίσης την σημαντική άποψη και πρόταση των γονέων για την πορεία της εξ αποστάσεως εκπ/σης του σχολείου μας.
Η οδηγία του Υπουργείου (Φ.478.6/74 /43904/Α2/7-4-2020), δημιούργησε εύλογα, προσδοκίες για ποιοτικότερη εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπ/σης από τους εκπ/ούς μας και ταυτόχρονα την προσμονή στις οικογένειες των μαθητών/τριών μας, πως θα εξασφαλιστεί εξοπλισμός ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί προς χρήση, για τις ανάγκες εκπ/σης στο διάστημα που το σχολείο θα παραμείνει κλειστό. Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθεί η πληροφορία που ζητούσαμε έως τις 12:00 το μεσημέρι, όπως ανέφεραν οδηγίες, χάρη  στην άμεση κινητοποίηση των εκπ/κών και την  υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων.
Την αμέσως επόμενη ημέρα, 09-04-2020, εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ (Φ.478.6/75/44420/Α2/9-4-2020) αναιρεί τον διαφαινόμενο αρχικό σχεδιασμό, στο μέτρο, τουλάχιστον, που προσδιορίζει πως η καταγραφή αναγκών εξοπλισμού  φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών/συσκευών αφορά αποκλειστικά τη σχολική μονάδα και επ’ ουδενί τα φυσικά πρόσωπα όπως οι μαθητές/τριες ή οι εκπαιδευτικοί. Οι διευκρινιστικές οδηγίες στη συνέχεια που πήραμε από την Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Κρήτης, αναφέρουν ότι θα χορηγηθεί 1 συσκευή ανά 50 μαθητές σε κάθε σχολική μονάδα σε περίπτωση που εκείνη δεν διαθέτει.
Οι προσδοκίες και η προσμονή όλων, εκπ/κών και οικογενειών, από την αρχική οδηγία που θα έδινε την δυνατότητα για ισότιμη συμμετοχή στις διαδικασίες της εξ αποστάσεως εκπ/σης  έπεσαν στο κενό προς απογοήτευση όλων μας.
Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την εξέλιξη του θέματος. Για οτιδήποτε νεώτερο θα σας ενημερώσουμε άμεσα.
Σας ευχαριστώ πολύ για την συνεργασία, πάντα στη διάθεσή σας.
Καλό Πάσχα
Με εκτίμηση
Ο Διευθυντής
Ανδρέας Ι. Μπενάκης

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Μένουμε Σπίτι και φροντίζουμε το οικογενειακό μας πρόγραμμα!


Μένουμε Σπίτι για να είμαστε υγιής και 
γιατί σεβόμαστε και αγαπάμε τους ανθρώπους γύρω μας.
Συμπληρώθηκε ήδη ένας μήνας που τα σχολεία έκλεισαν, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές/τριες και γονείς «μένουν στο σπίτι».
Ένας μήνας πέρασε και φάνηκε σαν ένας χρόνος. Μέσα σ΄ αυτόν τον μήνα τα μέλη της οικογένειας βρέθηκαν πιο κοντά ο ένας με τον άλλο, αφιέρωσαν χρόνο για τον εαυτό τους, αναστοχάστηκαν για το περιβάλλον και την ζωή, εκτίμησαν το τι σημαίνει «βγαίνω έξω» , ξυπνάω χωρίς ξυπνητήρι και άλλα πολλά.
Το βασικότερο όμως είναι ότι όλοι μάθαμε καλά ότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε και πρέπει να την προσέχουμε.
Μέσα σε αυτόν το καταιγισμό νέων ερεθισμάτων, νέου τρόπου ζωής, από το «Μένουμε Σπίτι», αναπτύχθηκε η δεξιότητα της προσαρμοστικότητας μας στα νέα δεδομένα διαβίωσης, στην οποία σημαντικό ρόλο παίζει η ικανότητα μας για ισορροπία σωματική και ψυχική. Η έφεση μας να βρίσκουμε λύσεις στις δυσκολίες έχουν μακροπρόθεσμο αποτελέσματα στην ανάπτυξη της προσωπικότητας μας.
Ολοκληρώνοντας λοιπόν ένα μήνα στο «Μένουμε Σπίτι»,  ίσως να έχουμε δει τα θετικά μηνύματα της περιόδου, ίσως βρήκαμε λύσεις και ιδέες για το μέλλον, ίσως δημιουργήθηκαν ευκαιρίες ενεργητικής συμμετοχής και αλληλεπίδρασης με τα μέλη της οικογένεια μας. Ίσως όμως και να έχουμε κουραστεί, ίσως να έχουμε δυσκολίες, ίσως οι ψυχικές μας δυνάμεις έχουν μειωθεί.
Στο χρονικό σημείο αυτό λοιπόν καλό θα ήταν να αναστοχαστούμε όλο αυτό τον μήνα και να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα ζήσουμε τον επόμενο μήνα, που ευχόμαστε να είναι ο τελευταίος αυτής της περιπέτειας που ζει ο πλανήτης μας.
Θεωρώντας ότι σε δύσκολες καταστάσεις η αλλαγή στην καθημερινότητα μπορεί να φέρει αναστάτωση και αίσθηση ότι χάνουμε τον έλεγχο ας διατηρήσουμε όσο μπορούμε μια ρουτίνα, ακόμη και αν παραμένουμε μεγάλο μέρος της ημέρας μας στο σπίτι. Ο καλός προγραμματισμός, η ενότητα και η συνεργασία είναι σπουδαία εργαλεία που μας δίνουν εφόδια αντιμετώπισης των δυσκολιών.
Σας προτείνουμε να δείτε ξανά το οικογενειακό πρόγραμμα διαβίωσης της οικογενείας σας και ιδιαίτερα των παιδιών. Τα παιδιά θα πρέπει να είναι ενήμερα για όλα τα δεδομένα της σημερινής καθημερινότητας και να βοηθηθούν στις απαιτήσεις του νέου τρόπου ζωής.
Φροντίζουμε να ξυπνάμε και να κοιμόμαστε περίπου την ίδια ώρα, να ντυνόμαστε και περιποιούμαστε τον εαυτό μας έστω και αν παραμένουμε στο σπίτι. Αφιερώνουμε συγκεκριμένα κομμάτια της ημέρας μας στην εργασία, την σωματική άσκηση, την προσωπική φροντίδα, τη φροντίδα του σπιτιού και των παιδιών ή κατοικίδιων αν έχουμε.
Επίσης εάν έχουμε συνηθίσει να πηγαίνουμε στο γραφείο, η έλλειψη προκαθορισμένου χρόνου για δουλειά πιθανόν να μας αποσυντονίσει. Είναι σημαντικό να ορίσουμε συγκεκριμένο χώρο που θα δουλέψουμε, να βάζουμε συγκεκριμένους στόχους με χρονικό περιθώριο για να ολοκληρώσουμε συγκεκριμένες εργασίες και να κάνουμε παύσεις για ξεκούραση.
Έτσι λοιπόν ένας καθημερινός οικογενειακός προγραμματισμός για τα παιδιά και για όλη την οικογένεια αφού περάσει μέσα από την διαδικασία ενός οικογενειακού συμβουλίου στο οποίο και θα αποφασιστούν οι δραστηριότητες και το πρόγραμμα της κάθε μέρας.
Στο σημείο αυτό σας προτείνουμε ένα πλάνο συζήτησης για το πρόγραμμα των παιδιών, το οποίο μετά την συζήτηση που θα έχετε μαζί με τα παιδιά σας και σύμφωνα τα δεδομένα της οικογένεια σας και την ηλικία των παιδιών σας, θα πάρει την τελική του μορφή.
Δοκιμάστε το !!! Αξίζει !!!
Σας ευχόμαστε να περνάτε όμορφα και δημιουργικά με την οικογένεια σας.
Διονυσία Κρουσταλλάκη – Ψυχολόγος 15ου Δ.Σ,  Ελένη Πετραλή - Κοινωνική Λειτουργός 15ου Δ.Σ, 
Ανδρέας Ι. Μπενάκης  - εκπ/κός Φ.Α, Διευθυντής 15ου Δ.Σ
Ρέθυμνο 7/4/2020

Σας προτείνουμε για συζήτηση με τα παιδιά σας ένα ενδεικτικό καθημερινό οικογενειακό πρόγραμμα ως εξής:
Προτεινόμενο οικογενειακό πρόγραμμα για συζήτηση

Διαμόρφωση οικογενειακού προγράμματος


Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Μένουμε σπίτι... Συνδε - Δεμένοι


ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ! ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΕΥ ΖΗΝ

Συζητείστε και στηρίξτε τα παιδιά σας στο καιρό της πανδημίας - ΜΕΡΙΜΝΑ




Οδηγίες προς τους γονείς που αφορά το ΠΣΔ και την e-me



Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Ασφάλεια στο διαδίκτυο, πως να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή & υγιή