Τρίτη, 5 Απριλίου 2016

Βοηθήστε το παιδί να αποκτήσει αυτοπεποίθηση στο σχολείο

Βοηθήστε το παιδί να αποκτήσει αυτοπεποίθηση στο σχολείο


Υπάρχουν παιδιά που από την πρώτη μέρα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο σχολείο και παιδιά που δεν τολμούν να σηκώσουν το χέρι τους ή περιμένουν από τους συμμαθητές τους να τα προσκαλέσουν για να μπουν στο παιχνίδι.

Αν το μικρό σας ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, ας δούμε πώς μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του και να το βοηθήσετε να ενταχθεί καλύτερα και να προοδεύσει στο σχολικό περιβάλλον:
• Μην το συγκρίνετε με άλλα παιδιά: Αυτό λειτουργεί αρνητικά για την αυτοεκτίμησή του και κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα.


• Δείξτε του εμπιστοσύνη: Λειτουργήστε υποστηρικτικά και πείτε του ότι είστε βέβαιοι πως θα τα πάει καλά στο σχολείο και θα κάνει καινούργιους φίλους.
• Βοηθήστε το να θέσει ρεαλιστικούς στόχους: Τα παιδιά που θέτουν ανέφικτους στόχους αγχώνονται και στενοχωριούνται όταν δεν τους πετυχαίνουν. Θέστε υψηλούς, αλλά εφικτούς στόχους , και ενθαρρύνετε το παιδί να τα καταφέρει.
• Επαινέστε το: Επαινέστε και επιβραβεύστε τις προσπάθειές του να διακριθεί στην τάξη ή να γνωρίσει νέους φίλους, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα. Βοηθήστε το να συνεχίσει έτσι.
• Μην το υπερ-προστατεύετε: Συχνά οι γονείς «πέφτουν» πάνω σ' ένα ντροπαλό παιδί, θεωρώντας ότι το βοηθούν. Κι όμως χρειάζεται ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή να του δώσετε χώρο και χρόνο να ανεξαρτητοποιηθεί, να γνωρίσει τις δυνάμεις του, να πάρει αποφάσεις και να πατήσει γερά στα πόδια του.
• Αναθέστε του αρμοδιότητες: Βοηθήστε το παιδί να πιστέψει στον εαυτό του, δίνοντάς του μικρές ευθύνες, όπως να φτιάχνει το ίδιο την τσάντα του κ.λπ.
• Ακούστε το: Μην το ειρωνεύεστε, μην του «κολλάτε» ταμπέλες (π.χ. ο ντροπαλός) και μην υποτιμάτε τα συναισθήματά του. Ακούστε το και περάστε του το μήνυμα ότι αυτά που λέει και νιώθει είναι σημαντικά και αξίζουν να ακουστούν από τη δασκάλα και τους συμμαθητές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου