Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Προς τα παιδιά: "Δε μιλώ με αγνώστους στο Διαδίκτυο"

Προς τα παιδιά: "Δε μιλώ με αγνώστους στο Διαδίκτυο"

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Φεβρουάριος, 2016 - 20:23 | Στην Κατηγορία: 


"Δε μιλώ με αγνώστους στο Διαδίκτυο" είναι το μήνυμα του 5ου συνεδρίου για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη παρουσία δύο χιλιάδων μαθητών από 27 σχολεία της πόλης. 
Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο Internet, το παραπάνω μήνυμα έστειλε ο Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Εμμανουήλ Σφακιανάκης, ενώ στους μαθητές απευθύνθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Πάνος Κουρουμπλής, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, εκπρόσωποι της αστυνομίας, του Χαμόγελου του Παιδιού και της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας, η βουλευτής Έλενα Ράπτη, Ολυμπιονίκες αλλά και ο τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς.
Έμφαση στην ενημέρωση των παιδιών ώστε να αναπτύξουν τα κατάλληλα αντανακλαστικά και να προστατέψουν τους εαυτούς τους στο διαδίκτυο έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, αποκαλύπτοντας μια προσωπική του εμπειρία. "Έχετε απέναντί σας έναν υπουργό ο οποίος στα δέκα του χρόνια, παιδί σαν και εσάς που δεν είχε όμως την ενημέρωση που σας προσφέρει σήμερα η ελληνική αστυνομία, με την παρέα του βρήκε μια χειροβομβίδα σε ένα χωριό της Αιτωλοακαρνανίας. Δεν υπήρχε ενημέρωση σωστή και τα παιδάκια εκείνα θεώρησαν ότι δεν ήταν κάτι το επικίνδυνο. Έγινε λοιπόν έκρηξη από τη χειροβομβίδα, σκαλίζοντάς την, ένας φίλος μου σκοτώθηκε 10 ετών και εγώ έχασα το φως μου" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "αυτό σας το λέω όχι για να σας συγκινήσω αλλά για να κεντρίσω το ενδιαφέρον σας σε αυτή τη συνάντηση".
"Είμαστε παντού" τόνισε, από την πλευρά του, ο κ. Σφακιανάκης διαβεβαιώνοντας για την παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας σε κάθε περίπτωση που αφορά το ηλεκτρονικό έγκλημα. Χαρακτήρισε μύθο την απόλυτη ασφάλεια στο διαδίκτυο, σημείωσε ότι ασφαλής υπολογιστής είναι εκείνος που βγαίνει από τη πρίζα, υπογράμμισε πως ό,τι δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο δεν σβήνει ποτέ αλλά καταγράφεται από εταιρείες που μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία αυτά και γνωστοποίησε ότι τα τελευταία χρόνια η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει ασχοληθεί με 950 περιπτώσεις παιδοφιλίας, βοηθώντας στην εξιχνίαση τέτοιων περιπτώσεων και εκτός Ελλάδος.
"Η κερκόπορτα αυτού του εγκλήματος είναι τα chatrooms" ανέφερε και συνέστησε στους μαθητές να αποφεύγουν οποιαδήποτε επικοινωνία στο Internet με άτομα που δεν γνωρίζουν. Συγκεκριμένα ανέφερε περιστατικά ανθρώπων που παρουσιάζονταν σε μαθητές ως συνομήλικοί τους στο διαδίκτυο και αφού κέρδιζαν την εμπιστοσύνη τους τους εκβίαζαν, δημοσιοποιώντας φωτογραφίες ή βίντεο που είχαν πάρει εν αγνοία τους ενεργοποιώντας από απόσταση την κάμερα του υπολογιστή.
Ένα τέτοιο περιστατικό με μια 15χρονη μαθήτρια γυμνασίου από την Αθήνα παρουσίασε και η Βάσω Πετρίδου, συντονίστρια του "Χαμόγελου του Παιδιού" στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία κάλεσε τους μαθητές να χρησιμοποιούν τις τηλεφωνικές γραμμές 1056 του "Χαμόγελου του Παιδιού" και 11012 της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε περίπτωση που χρειαστούν βοήθεια. Για την καμπάνια "ένα στα πέντε" του Συμβουλίου της Ευρώπης που συντονίζει στην Ελλάδα, μίλησε η βουλευτής Έλενα Ράπτη, σημειώνοντας ότι ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ενώ το 16% των παιδιών στην Ελλάδα έχουν βιώσει κάποιας μορφής σεξουαλική κακοποίηση.
Στα ιδεώδη του αθλητισμού και τη ζωή που υπάρχει έξω από το Διαδίκτυο αναφέρθηκαν, από την πλευρά της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, ο Ισίδωρος Κούβελος και η Ιλεάνα Κλοκώνη αλλά και οι ολυμπιονίκες Βούλα Πατουλίδου, Αλέξανδρος Νικολαϊδης, Βούλα Κοζομπόλη, Εύα Χριστοδούλου, Σοφία Παπαδοπούλου, Κλέλια Πανταζή, Ευαγγελία Ψάρρα, Φωτεινή Βαβάτση και Μορφούλα Ντώνα.
Παρουσιάσεις για το ηλεκτρονικό έγκλημα έκαναν και μαθητές ενώ τον ενθουσιασμό του σχολικού κοινού προκάλεσε η παρουσία του τραγουδιστή Σάκη Ρουβά, ο οποίος εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά τους και τους συνέστησε να χειρίζονται πολύ καλά το διαδίκτυο με ασφάλεια και χωρίς κινδύνους. Μίλησε για τον εαυτό του και το άθλημα του άλματος επί κοντώ με το οποίο έχει ασχοληθεί και είπε χαρακτηριστικά: "φαντάζεστε το άλμα επί κοντώ χωρίς στρώμα; φαντάζεστε έναν οδηγό της φόρμουλα ένα να οδηγεί χωρίς κράνος;". Σε δηλώσεις του αργότερα στους δημοσιογράφους και αφού υπέγραψε αυτόγραφα σε μαθητές και μαθήτριες ανέφερε ότι έχει πέσει και ο ίδιος θύμα bullying λέγοντας ότι έχει δεχτεί απειλές για τη σωματική του ακεραιότητα, τη δική του και των μελών της οικογένειάς του. Γνωστοποίησε ότι ζήτησε βοήθεια από την Ελληνική Αστυνομία και απηύθυνε σε όλους έκκληση ώστε να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τους κινδύνους του Διαδικτύου.

ΠΗΓΗ: nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου