Εσωτερικός Σχολικός Κανονισμός Λειτουργίας 15ου Δ.Σ

Εσωτερικός Σχολικός Κανονισμός από Νοέμβριο του 2023




                                15Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

 

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ από Νοέμβριο του 2023


Με τον όρο ‘’σχολικός κανονισμός λειτουργίας’ εννοούμε το σύνολο των όρων και των κανόνων που αποτελούν προϋποθέσεις για να πραγματοποιείται ανενόχλητα, μεθοδικά και αποτελεσματικά το έργο του σχολείου. Οι συνθήκες αυτές πρέπει να αποβλέπουν στη διαμόρφωση ενός παιδαγωγικού και διδακτικού κλίματος το οποίο θα εξασφαλίζει τη συνεργασία των μελών της σχολικής κοινότητας, χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις, με αμοιβαίο σεβασμό, με ανοχή και αναγνώριση. Στο πλαίσιο αυτό ο όρος ‘’σχολική πειθαρχία’’ αποκτά δημοκρατικό περιεχόμενο και αναδεικνύεται σε βασικό ποιοτικό στοιχείο του σύγχρονου δημοκρατικού σχολείου.

Η μαθητική ζωή του δημοτικού συντονίζεται από το διευθυντή, τον υποδιευθυντή, το σύλλογο των διδασκόντων και το σχολικό συμβούλιο.

Σχετικά με τους μαθητές/τριες

 

Μεταφορά των μαθητών/τριων - Πρωινή Προσέλευση

Η μεταφορά των μαθητών/τριων προς και από το  σχολείο γίνεται με ευθύνη και φροντίδα των ιδίων των γονέων. Οι γονείς πρέπει να εξασφαλίζουν την έγκαιρη προσέλευση των μαθητών, πριν από την πρωινή συγκέντρωση – προσευχή .

Η είσοδος στο σχολικό κτίριο γίνεται από την οδό Κουρητών 9 και την είσοδο από την οδό Βαβουράκηδων  χωρίς τους γονείς τους.

Οι μαθητές/τριες, αμέσως μετά την άφιξή τους στο Σχολείο, παραμένουν στο χώρο της αυλής ή στους κοινόχρηστους χώρους του κτιριακού συγκροτήματος.

Με το χτύπημα του πρώτου ήχου του κουδουνιού της ημέρας, οι μαθητές προσέρχονται στον καθορισμένο χώρο για την πρωινή συγκέντρωση – προσευχή στις 08:10. Είναι επιβεβλημένη η παρουσία όλων στην πρωινή συγκέντρωση - προσευχή. Είναι η μοναδική ευκαιρία επαφής, ενημέρωσης και ψυχολογικής προετοιμασίας για το εκπαιδευτικό έργο που θα ακολουθήσει. Εκεί γίνονται ανακοινώσεις που αφορούν το πρόγραμμα της ημέρας και επισημάνσεις που αποσκοπούν στην καλύτερη λειτουργία της σχολικής μονάδας.

Είσοδος των μαθητών/τριων προς  τις αίθουσες και έξοδος από αυτές

Οι μαθητές/τριες πρέπει να εισέρχονται στην τάξη αμέσως μετά τη λήξη της πρωινής συγκέντρωσης - προσευχής, καθώς και αμέσως μετά το χτύπημα εισόδου των διαλειμμάτων, με την συνοδεία εκπαιδευτικού και καταλαμβάνουν τις καθορισμένες γι' αυτούς θέσεις, με τη μεγαλύτερη δυνατή τάξη και ησυχία, αναμένοντας την έναρξη της διδακτικής ώρας από τον εκπαιδευτικό τους.

Αν για οποιοδήποτε λόγο κάποιοι μαθητές/τριες χρειαστεί να κινηθούν στο διάδρομο, ενώ γίνεται μάθημα, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην προκαλείται αναστάτωση και να μη διαταράσσεται η ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων των υπολοίπων τμημάτων.

Με το τέλος κάθε διδακτικής ώρας στην οποία ακολουθεί το διάλειμμα, όλοι οι μαθητές/τριες, οφείλουν να  εξέρχονται από την αίθουσα, προκειμένου να μένει κενή και να αερίζεται καθ όλη τη διάρκεια του διαλείμματος. Στο διάλειμμα η αίθουσα θα κλειδώνεται από τον εκπ/κό του τμήματος. Μπορούν να παραμένουν στον προθάλαμο του ισογείου του σχολείου οι αποδεδειγμένα αδιάθετοι/άρρωστοι μαθητές/τριες. Για το λόγο αυτό οι μαθητές/τριες θα πρέπει από πριν, να έχουν φροντίσει ώστε να πάρουν το δεκατιανό, το νερό ή τα χρήματά τους και όταν χρειάζεται, την ζακέτα ή το μπουφάν τους.

Συμπεριφορά των μαθητών/τριων μέσα στις αίθουσες

Οι μαθητές/τριες πρέπει να εισέρχονται στην τάξη αμέσως μόλις χτυπήσει το κουδούνι, και να παίρνουν την θέση τους με την συνοδεία εκπαιδευτικού.

Οφείλουν να συμπεριφέρονται  με σεβασμό, ευγένεια και εμπιστοσύνη προς τους εκπαιδευτικούς.

Οι μαθητές/τιες πρέπει να έχουν ενεργό συμμετοχή στη διεξαγωγή του μαθήματος. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν με τη συμπεριφορά τους να παρακωλύουν τη διεξαγωγή του μαθήματος και να διαταράσσουν το κλίμα της τάξης. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υποστούν τις συνέπειες που θα επιφέρει η ανάρμοστη αυτή συμπεριφορά (βλέπε παραβάσεις κανονισμού - συνέπειες).

Οι θέσεις των μαθητών καθορίζονται από τον εκπαιδευτικό του τμήματος.

Δεν επιτρέπεται η αλλαγή θέσης χωρίς την έγκρισή του.

Κάθε μαθητής/τρια είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τη θέση που έχει οριστεί γι' αυτόν.

Οι μαθητές/ριες πρέπει να διατηρούν καθαρή την αίθουσα. Επίσης, πρέπει να σέβονται και να χρησιμοποιούν με προσοχή όλα τα υλικά που τους παρέχει το σχολείο (θρανία, πίνακα, διάφορα εποπτικά μέσα διδασκαλίας), ώστε να μην προκαλούνται φθορές.   Σε περίπτωση φθορών, θα πρέπει να φροντίσουν για την αποκατάστασή τους.

Οφείλουν, ακόμη, να διατηρούν σε πολύ καλή κατάσταση τα βιβλία τους, το φωτοτυπημένο υλικό που τους δίνεται και να το φέρουν μαζί τους, όταν είναι απαραίτητο, μαζί με τα βιβλία και τα τετράδιά τους.

Δεν επιτρέπεται η χρήση διορθωτικών υλικών (blanco) από τους μαθητές/τριες στο σχολείο.

Τέλος, οι μαθητές/τριες δεν επιτρέπεται να μασάνε τσίχλα, ή φαγητό κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Συμπεριφορά των μαθητών/τριων κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων

Oι μαθητές/τριες:

 Μπορούν να κινούνται ελεύθερα στον προαύλιο χώρο. Για την Α, Β΄ και Γ΄ τάξη το πάνω προαύλιο (νοτιοδυτικό) και για

  την Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξη το κάτω προαύλιο (νοτιοανατολικό)

 Σε κάθε διάλειμμα, πρέπει να βγαίνουν από τις αίθουσες. Για την εκκένωση της τάξης και του διαδρόμου ευθύνονται     

  ο εκπαιδευτικός του τμήματος και ο/η εφημερεύων.

 Η κίνηση στους διαδρόμους και στις σκάλες γίνεται πάντα από την δεξιά πλευρά κατά την έξοδο και την είσοδο τους στο κτίριο και τις αίθουσες. "Μέσα στο κτίριο μόνο περπατάμε και μόνο μιλάμε"

Μπορούν να χρησιμοποιούν τον αύλειο χώρο για κινητικά παιχνίδια, επιδαπέδια παιχνίδια, σκάκι, σβούρες. Η χρήση μπάλας επιτρέπεται στο 2ο, 3ο διάλειμμα στην κάτω αυλή και στο διάλειμμα του Ολοήμερου, παίζοντας παιχνίδια με τα  χέρια, όπως βόλεϊ, χάντμπολ, μπάσκετ, μήλα κ.α Στην πάνω αυλή, για την Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξη επιτρέπεται η χρήση χάρτινης αυτοσχέδιας μπάλας. Η χρήση της μπάλας απαγορεύεται σε όλους του εσωτερικούς κοινοχρήστους χώρους του σχολείου (π.χ  διάδρομοι) και στις αίθουσες.

    Για οποιοδήποτε πρόβλημα μπορούν να απευθύνονται στους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς.

    Εξυπηρετούνται από το κυλικείο, μόνο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

   Δεν επιτρέπεται η αγορά τροφίμων και ροφημάτων, μετά το χτύπημα του κουδουνιού εισόδου. Επίσης, δεν επιτρέπεται η κατανάλωσή τους μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας.

   Για την καλύτερη εξυπηρέτηση στο κυλικείο, πρέπει να τηρείται σειρά προτεραιότητας από τις μικρότερες στις  μεγαλύτερες τάξεις.

   Το διάλειμμα είναι χρόνος παιχνιδιού και ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων, αλλά και χρόνος ικανοποίησης σωματικών  αναγκών.

   Σε περίπτωση κακοκαιρίας ή βροχής το διάλειμμα γίνεται μέσα στους χώρους του σχολείου σύμφωνα με όσα ορίζει το σχέδιο εφημερίας σε περίπτωση κακοκαιρίας.

 

Αίθουσες ειδικών χρήσεων - Κοινόχρηστοι χώροι

 Όταν χρησιμοποιούνται αίθουσες ειδικών χρήσεων (σχολική βιβλιοθήκη, εργαστήριο Η/Υ, αίθουσα εκδηλώσεων, αίθουσα Φυσικής Αγωγής, Εικαστικών) πρέπει να εφαρμόζονται οι ειδικοί κανονισμοί που ισχύουν για καθένα συγκεκριμένο χώρο.

Στις συγκεντρώσεις στην αίθουσα εκδηλώσεων, οι μαθητές/τριες καταλαμβάνουν τις θέσεις που έχουν καθοριστεί γι' αυτούς. Η συμπεριφορά τους πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μην παραβιάζει το δικαίωμα των άλλων θεατών - ακροατών να παρακολουθούν ανενόχλητοι τις εκδηλώσεις. Αυτονόητος είναι ο σεβασμός προς τους ομιλητές και τους υπεύθυνους των εκδηλώσεων.

Οι κοινόχρηστοι χώροι πρέπει να διατηρούνται καθαροί και σε καλή κατάσταση.

Για τα απορρίμματα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα ειδικά καλάθια απορριμμάτων και να τηρείται η διαδικασία της ανακύκλωσης.

Στις τουαλέτες πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής  και ο σωστός τρόπος χρήση τους.

 Γενικοί κανόνες συμπεριφοράς

 Στους χώρους του εκπαιδευτηρίου, οι μαθητές πρέπει:

Να δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό στις συναναστροφές τους με όλα τα πρόσωπα που συναντούν συμμαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.

   Η ενδυμασία των μαθητών/μαθητριών οφείλει να είναι κατάλληλη για τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο σχολικό πλαίσιο,  χωρίς υπερβολές και στοιχεία επίδειξης, εντούτοις διατηρώντας τη μοναδικότητά τους. 

   Να μη χρησιμοποιούν απρεπείς χειρονομίες και εκφράσεις.

   Να λύνουν τις διαφορές τους με συνεννόηση και διάλογο, χωρίς να καταφεύγουν στη χρήση βίας. Η χειροδικία, η αυτοδικία και η άσκηση ψυχολογικής βίας από μεμονωμένα άτομα ή ομάδες θεωρούνται σοβαρότατα παραπτώματα.

Να μη θέτουν, με τις ενέργειές τους, σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των άλλων ή τη δική τους (π.χ. να μην πετούν αντικείμενα εναντίον άλλων, να μην τρέχουν μέσα στις αίθουσες κ.λπ.)

Σε περιπτώσεις που γίνονται αποδέκτες ή παρατηρητές βίαιης λεκτικής, ψυχολογικής ή και σωματικής συμπεριφοράς, να αντιδρούν άμεσα .

   Να μη φέρουν αντικείμενα ή έντυπα που απειλούν ή θίγουν τους συμμαθητές/τριες τους, ή που είναι άσχετα με την εκπαιδευτική διαδικασία.

   Να μην φέρνουν από το σπίτι τους προσωπικά παιχνίδια ή διάφορα αντικείμενα εκτός και αν το έχει ζητήσει ο εκπ/κός  της τάξης.

   Να μη φέρουν κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικά παιχνίδια στις ώρες λειτουργίας του εκπαιδευτηρίου και κατά την διάρκεια των εκπ/κών επισκέψεων – εκδρομών. Σε περίπτωση που φέρουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα αυτά παραδίδονται και φυλάσσονται στο Γραφείο του Δ/ντή και επιστρέφονται στους γονείς. Η ανάγκη για επικοινωνία καλύπτεται από τα τηλεπικοινωνιακά μέσα του σχολείου.

   Να μη δέχονται επισκέψεις προσώπων ξένων προς το σχολείο.

 Εξορμήσεις - Σχολικές εκδρομές

Κατά τις εκδρομές, περιπάτους, πολιτιστικές επισκέψεις, είναι αυτονόητο ότι οι μαθητές/τριες δεν πρέπει να προκαλούν προβλήματα στους συνοδούς εκπαιδευτικούς, στους οδηγούς των λεωφορείων ή στους άλλους επισκέπτες, αν πρόκειται για δημόσιους χώρους (μουσεία, ιστορικοί χώροι, θέατρα κ.λπ.). Η συμπεριφορά τους πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μην εκθέτουν τους εαυτούς τους και το σχολείο.

Στους μαθητές/τριες που προκαλούν προβλήματα κατά τη διάρκεια των εξορμήσεων, θα επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις. Σε περίπτωση που υπάρξουν φθορές, το κόστος για την αποκατάσταση οποιασδήποτε φθοράς θα βαρύνει τον υπαίτιο για την πρόκλησή της.

Δεν επιτρέπεται η χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρικών συσκευών κατά την διάρκεια των εκπ/κών εκδρομών.

Το σχολείο προτρέπει όλους τους μαθητές να συμμετέχουν στους μηνιαίους περιπάτους ή σε εκπαιδευτικές επισκέψεις.

 Σχόλασμα

Με το χτύπημα του κουδουνιού για το σχόλασμα, οι μαθητές προσεκτικά κατευθύνονται στις εξόδους του κτιρίου. Οι μαθητές αποχωρούν από το σχολείο μόνο με συνοδεία των προσώπων που έχουν δηλωθεί για το σκοπό αυτό από τους γονείς στην αρχή της σχολικής χρονιάς, ιδιαίτερα για τους μαθητές/τριες της Α΄,  Β΄, Γ΄ τάξης ή μόνοι τους για τους μαθητές/τριες των τριών μεγάλων τάξεων. Οι γονείς παραλαμβάνουν τα παιδιά τους από την είσοδο του σχολείου. 

Σε κάθε περίπτωση, οι μαθητές/τριες οφείλουν να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των εφημερευόντων εκπαιδευτικών και της σχολικής τροχονόμου.

 Απουσίες μαθητών/τριων

Είναι αυτονόητο ότι η παραμονή των μαθητών/τριων στους χώρους του σχολείου είναι υποχρεωτική για όλες τις ώρες λειτουργίας του. Έξοδος μαθητών από τους σχολικούς χώρους χωρίς άδεια αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα.

Τα περί του αριθμού των απουσιών ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις.

Το απουσιολόγιο κάθε τμήματος συμπληρώνεται με ευθύνη του υπεύθυνου εκπαιδευτικού της τάξης.

Ενημερώνονται οι γονείς για τις απουσίες από τον εκπαιδευτικό του τμήματος.

Οι μαθητές/τριες που ζητούν άδεια, για κάποιο ειδικό λόγο, να αποχωρήσουν από το σχολείο, κατά τη διάρκεια των πρωινών μαθημάτων, απευθύνονται στον Υποδιευθυντή ή στο Διευθυντή και στη συνέχεια ο εκπ/κός του τμήματος επικοινωνεί με την οικογένεια τηλεφωνικά, για ενημέρωση και ρύθμιση του τρόπου μετακίνησης, υπογράφοντας σχετικό έντυπο για την παραλαβή και αποχώρηση του παιδιού του.

Αργοπορημένοι μαθητές στην πρώτη διδακτική ώρα δε θα γίνονται δεκτοί στο μάθημα. Ο αργοπορημένος/η μαθητής/τρια θα παραμένει στο χώρο του σχολείου, στο προθάλαμο της εισόδου έως την ολοκλήρωση της πρώτης διδακτικής ώρας. Επαφίεται στην κρίση του διδάσκοντα εκπαιδευτικού το να δεχθεί μαθητές/τριες οι οποίοι δεν προσήλθαν έγκαιρα για κάποιο σοβαρό λόγο.

Μαθητές/τριες που εκ συστήματος αργοπορούν δε θα γίνονται δεκτοί στο μάθημα, θα απευθύνονται σ' αυτούς οι  σχετικές συστάσεις και θα ενημερώνονται οι γονείς.

Καθυστερημένη προσέλευση μαθητή/τριας σε ενδιά­μεση διδακτική ώρα δεν επιτρέπεται.

 Έπαινος – Επιβράβευση- Ηθική αμοιβή

 Οι επιβραβεύσεις - έπαινοι βασίζονται κυρίως στις διαπιστώσεις του εκπ/κού του τμήματος αλλά και των λοιπών εκπ/κών του σχολείου, που έχουν καταγραφεί στο βιβλίο Επαίνων και Ποινών του σχολείου μας και συζητούνται στο σύλλογο διδασκόντων κάθε τρίμηνο και στο τέλος του σχολικού έτους.

Παραδείγματα επαίνων:  τοποθέτηση διμοιρίτη στην παρέλαση για τους μαθητές/τριες της Στ΄ τάξης, έπαινος προσωπικής βελτίωσης, στους μαθητές/τριες που διακρίνονται για ιδιαίτερες πράξεις αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς και για πράξεις που εκφράζουν πνεύμα ανιδιοτελούς φιλαλληλίας απονέμεται, έπαινος συμμετοχής, καλής διαγωγής, καθαριότητας, χορωδίας, χαρούμενης Παρασκευής, μέρας χωρίς μαθήματα, 20 λεπτά επιτραπέζια παιχνίδια, 20 λεπτά αθλοπαιδιές στην αυλή κ.ά

 Παραβάσεις κανονισμού – Συνέπειες

 Οι παραπάνω κανόνες αποτελούν ένα συμβόλαιο μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας και μας επιτρέπουν να προλαβαίνουμε συμπεριφορές που δεν είναι αποτελεσματικές και λειτουργικές, ώστε να μην φτάνουμε στο δυσάρεστο σημείο της επιβολής κάποιας αρνητικής συνέπειας.

Τα  θέματα μη αποδεκτής συμπεριφοράς των μαθητών/μαθητριών στο σχολείο, αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας των γονέων/κηδεμόνων με τον διευθυντή, τον/την εκπαιδευτικό της τάξης, τα μέλη της ΕΔΥ, τον σύλλογο διδασκόντων/διδασκουσών προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση του θέματος. Σε κάθε περίπτωση και πριν από οποιαδήποτε απόφαση, λαμβάνεται υπόψη η βασική αρχή του σεβασμού, της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του παιδιού. Οι σωματικές ποινές δεν επιτρέπονται.

Το Σχολειό, ως φορέας αγωγής, έχει καθήκον να λειτουργεί έτσι ώστε οι μαθητές/ριες να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε πράξη τους έχει συνέπειες, να μάθουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των επίλογων τους και να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες. Αν η συμπεριφορά του μαθητή και της μαθήτριας δεν εναρμονίζεται με την ιδιότητα του και αποκλίνει από την τήρηση του εσωτερικού κανονισμού του Σχολείου, τότε αντιμετωπίζει τον παιδαγωγικό έλεγχο, σύμφωνα με τις αρχές της ψυχολογίας και παιδαγωγικής που διέπουν την ηλικία του.

Τα θέματα παραβατικής συμπεριφοράς των μαθητών/ριών στο Σχολείο αντιμετωπίζονται. με βάση την κείμενη νομοθεσία.


Σχετικά με τους Εκπαιδευτικούς

Οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου με την συμπεριφορά τους συνεισφέρουν στην διαμόρφωση ήρεμου, ευχάριστου και συνεργατικού κλίματος μέσα στο Σχολείο.

Τις μεταξύ τους σχέσεις πρέπει να τις διέπει ο αμοιβαίος σεβασμός και να τις χαρακτηρίζει η ειλικρινής , συναδελφική και ανθρώπινη επικοινωνία.

Πρέπει να σέβονται τις απόψεις, τις ιδέες και τις προτάσεις των άλλων. Να στηρίζουν με επιχειρήματα και διάλογο την άποψη τους και να αποδέχονται την άποψη της πλειοψηφίας ως ισχύ για την σχολική μονάδα.

Είναι χρήσιμο και επιβεβλημένο να συνεργάζονται μεταξύ τους, και να προβληματίζονται για την επίλυση προβλημάτων συμπεριφοράς μαθητών που χρειάζονται λεπτούς χειρισμούς εκ μέρους τους.

Οφείλουν να παρατηρούν, να κατανοούν και να ερμηνεύουν σωστά τα προβλήματα των μαθητών τους, επιλέγοντας κάθε φορά κατάλληλους διδακτικούς και παιδαγωγικούς χειρισμούς για την επίλυση τους.

Η καθημερινή συχνή και πολλαπλή επικοινωνία των εκπαιδευτικών με τους μαθητές/τριες τους πρέπει να γίνεται με όρους παιδαγωγικούς δηλ. με ειλικρινή και ανθρώπινη συνεργασία, ενδιαφέρον, δικαιοσύνη, αγάπη για τον μαθητή, σεβασμό στην προσωπικότητα του μαθητή/τριας, και την εξασφάλιση της ευταξίας στην τάξη αλλά και στο Σχολείο με την τήρηση κανόνων δημοκρατικής συμπεριφοράς.

Ενδιαφέρονται για την προστασία του σχολικού χώρου και της περιουσίας του Σχολείου, αλλά και για την ευκοσμία της τάξης στην οποία κάνουν μάθημα, ευαισθητοποιώντας τους μαθητές σε θέματα καθαριότητας, υγιεινής και καλαισθησίας.

Προωθούν, οργανώνουν και ενθαρρύνουν τόσο στο μάθημα όσο και σε άλλες σχολικές δραστηριότητες την ενεργό συμμετοχή των μαθητών/τριων.

Φροντίζουν για την ασφάλεια των μαθητών, κατά την διάρκεια παραμονής τους στο Σχολείο και κατά την πραγματοποίηση εκδηλώσεων του Σχολείου.

Οφείλουν να ενημερώνουν τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, προγραμματισμένα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία γνωστοποιώντας τις μέρες της εβδομάδας που μπορούν να δέχονται τους γονείς και να τους ενημερώνουν με λεπτομέρεια και υπεύθυνα.


Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών, η σχέση τους με τα αντίστοιχα μέλη της σχολικής κοινότητας και της εκπαιδευτικής ιεραρχίας περιγράφονται από την αντίστοιχη εκπαιδευτική νομοθεσία. Η σχολική μονάδα πρέπει να είναι ευνομούμενη ομάδα, για να έχει αποτελεσματικότητα και να αποτελεί για τους μαθητές/τριες παράδειγμα δημοκρατικής λειτουργίας και πρότυπο δημοκρατικής αγωγής.

Σχετικά με τους γονείς

Οι γονείς αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του σχολείου και του μαθητή. Η συνεργασία τους με το σχολείο θεωρείται απαραίτητη και επιβεβλημένη. Για το λόγο αυτό οι γονείς:

Ενημερώνουν το διευθυντή του Σχολείου για την πραγματική διεύθυνση κατοικίας και κάθε τηλέφωνο στο οποίο θα μπορεί το Σχολείο να επικοινωνεί μαζί τους σε κάθε περίπτωση καθώς και για το email τους.

Ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις του Σχολείου για κάθε θέμα που αφορά το παιδί τους.

Οφείλουν να ενημερώνουν τους εκπ/κούς για τυχόν θέματα υγείας των παιδιών τους.

Οφείλουν να συνεργάζονται με τους εκπ/κούς για οποιοδήποτε θέμα αφορά το παιδί τους καθώς και την επίδοση του στα μαθήματα.

Επικοινωνούν με το σχολείο για ζητήματα που επηρεάζουν την συμπεριφορά και την επίδοση του παιδιού τους.

Για οποιοδήποτε αίτημα τους απευθύνονται στον Διευθυντή του σχολείου.

Καλούνται να εγκρίνουν την συμμετοχή των παιδιών τους σε σχολικές εκδηλώσεις (επισκέψεις, εκδρομές, προγράμματα κλπ)

Δικαιούνται να έχουν πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση για το παιδί τους την προκαθορισμένη από τον εκπαιδευτικό μέρα και ώρα.

Δεν επιτρέπεται η είσοδος και η παρουσία τους στις αίθουσες, στην αυλή, στους διαδρόμους του σχολείου.

Οφείλουν να προσέρχονται και να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους στην προκαθορισμένη από το σχολικό πρόγραμμα ώρα.

Αφήνουν και παραλαμβάνουν τα παιδιά τους στην είσοδο του εκπαιδευτηρίου (Κουρητών 9 ή Βαβουράκηδων).

Οι γονείς των μαθητών/τριων του Πρωινού και του Ολοήμερου τμήματος προσκομίζουν στον υπεύθυνο του Ολοήμερου, υπεύθυνη δήλωση με το όνομα του προσώπου και το τηλέφωνο του που θα παραλαμβάνει το παιδί τους από το Σχολείο.

Είναι μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων  και οφείλουν να συμμετέχουν ενεργά στις προσκλήσεις του συλλόγου αυτού.

Ενημερώνονται από την προηγούμενη ημέρα σε περίπτωση απεργίας εκπ/κών και η οποία, απεργία, επηρεάζει την ομαλή τήρηση του ωρολογίου προγράμματος.

Ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του σχολείου http://15dim-rethymn.blogspot.com/  για λειτουργικά θέματα και δραστηριότητες της σχολικής ζωής.

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, δε γίνεται δεκτό κανένα τρίτο πρόσωπο άσχετο με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Για όλα τα παραπάνω πιστεύουμε ότι η συμβολή των γονέων στην επίτευξη των στόχων του σχολείου μας -που δεν είναι άλλος από την πρόοδο σε όλα τα επίπεδα των μαθητών/τριων μας – είναι επιβεβλημένη και αποτελεσματική. Έτσι για κάθε ζήτημα που αφορά την ομαλή λειτουργία του σχολείου θα ενημερώνεται ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και θα ζητείται η συνεργασία του, όταν κρίνεται σκόπιμο.

Για τα προβλήματα μεμονωμένων μαθητών/τριων η συνεργασία του σχολείου θα εντοπίζεται στους συγκεκριμένους γονείς.

Αντιμετώπιση Φθορών στα Σχολεία. (σύμφωνα με την εισήγηση του τμήματος Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης με αρ. πρωτ.: 40311/10-11-2022)

Οι κτηριακές υποδομές και ο εξοπλισμός των σχολείων έχουν μεταβιβαστεί κατά πλήρη κυριότητα στους Δήμους.

Ο Δήμος Ρεθύμνης μέσω του Τμήματος Παιδείας  που έχει ιδρύσει, διαχειρίζεται όλα τα παραπάνω.

Η Σχολική Κοινότητα κάθε Σχολείου οφείλει να διατηρεί σε άριστη κατάσταση όλες τις υποδομές του Σχολείου.

Στην περίπτωση που γίνονται φθορές (μη φυσιολογικές λόγω χρήσης) από μαθητές/τριες ακολουθείται η εξής διαδικασία.

Ι. Την δαπάνη αναλαμβάνει ο γονέας-κηδεμόνας της μαθήτριας/τή σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό  που είναι υπεύθυνος για τις υποδομές.

ΙΙ. Στην περίπτωση που δεν βρεθεί ο μαθητής/τρια που έκανε τη φθορά την αποκατάσταση αναλαμβάνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και ο Διευθυντή του Σχολείου.

ΙΙΙ. Αν δεν γίνει η αποκατάσταση με τους δύο παραπάνω τρόπους τότε αναλαμβάνει την αποκατάσταση ο Διευθυντής του σχολείου από τα χρήματα που έχει στον λογαριασμό του από την Σχολική Επιτροπή.

ΠΡΟΤΑΣΗ

Προτείνουμε στους γονείς να προμηθευτούν το βιβλίο: ΄΄ το Savoir Vivre του καλού μαθητή ΄΄ των: Αλίκης Κοσμίδου – Χρήστο Ζαμπούνη, εκδόσεις ΦΕΡΕΝΙΚΗ 2011. Το παραπάνω βιβλίο θα βοηθήσει τα παιδιά και τους γονείς στην καλύτερη προσαρμογή και φοίτηση τους στο Δημοτικό Σχολείο.

Ρέθυμνο, 21 / 11 /2023,


 Ο Διευθυντής

 Ανδρέας Ι. Μπενάκης


 

Ο Σύλλογος Διδασκόντων

Ο Σύμβουλος Εκπ/σης

 Στέργιος Χατζάκης

Ο Διευθυντής Π/θμιας Εκπ/σης Ρεθύμνης

Λάμπρος Καρβούνης

                                 15Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

 

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ από Νοέμβριο του 2022

 

Με τον όρο ‘’σχολικός κανονισμός λειτουργίας’ εννοούμε το σύνολο των όρων και των κανόνων που αποτελούν προϋποθέσεις για να πραγματοποιείται ανενόχλητα, μεθοδικά και αποτελεσματικά το έργο του σχολείου. Οι συνθήκες αυτές πρέπει να αποβλέπουν στη διαμόρφωση ενός παιδαγωγικού και διδακτικού κλίματος το οποίο θα εξασφαλίζει τη συνεργασία των μελών της σχολικής κοινότητας, χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις, με αμοιβαίο σεβασμό, με ανοχή και αναγνώριση. Στο πλαίσιο αυτό ο όρος ‘’σχολική πειθαρχία’’ αποκτά δημοκρατικό περιεχόμενο και αναδεικνύεται σε βασικό ποιοτικό στοιχείο του σύγχρονου δημοκρατικού σχολείου.

Η μαθητική ζωή του δημοτικού συντονίζεται από το διευθυντή, τον υποδιευθυντή, το σύλλογο των διδασκόντων και το σχολικό συμβούλιο.

 Σχετικά με τους μαθητές/τριες

 

Μεταφορά των μαθητών/τριων - Πρωινή Προσέλευση

Η μεταφορά των μαθητών/τριων προς και από το  σχολείο γίνεται με ευθύνη και φροντίδα των ιδίων των γονέων. Οι γονείς πρέπει να εξασφαλίζουν την έγκαιρη προσέλευση των μαθητών, πριν από την πρωινή συγκέντρωση – προσευχή .

Η είσοδος στο σχολικό κτίριο γίνεται από την οδό Κουρητών 9 και την είσοδο από την οδό Βαβουράκηδων  χωρίς τους γονείς τους.

Οι μαθητές/τριες, αμέσως μετά την άφιξή τους στο Σχολείο, παραμένουν στο χώρο της αυλής ή στους κοινόχρηστους χώρους του κτιριακού συγκροτήματος.

Με το χτύπημα του πρώτου ήχου του κουδουνιού της ημέρας, οι μαθητές προσέρχονται στον καθορισμένο χώρο για την πρωινή συγκέντρωση – προσευχή στις 08:10. Είναι επιβεβλημένη η παρουσία όλων στην πρωινή συγκέντρωση - προσευχή. Είναι η μοναδική ευκαιρία επαφής, ενημέρωσης και ψυχολογικής προετοιμασίας για το εκπαιδευτικό έργο που θα ακολουθήσει. Εκεί γίνονται ανακοινώσεις που αφορούν το πρόγραμμα της ημέρας και επισημάνσεις που αποσκοπούν στην καλύτερη λειτουργία της σχολικής μονάδας.

 Είσοδος των μαθητών/τριων προς  τις αίθουσες και έξοδος από αυτές

 Οι μαθητές/τριες πρέπει να εισέρχονται στην τάξη αμέσως μετά τη λήξη της πρωινής συγκέντρωσης - προσευχής, καθώς και αμέσως μετά το χτύπημα εισόδου των διαλειμμάτων, με την συνοδεία εκπαιδευτικού και καταλαμβάνουν τις καθορισμένες γι' αυτούς θέσεις, με τη μεγαλύτερη δυνατή τάξη και ησυχία, αναμένοντας την έναρξη της διδακτικής ώρας από τον εκπαιδευτικό τους.

Αν για οποιοδήποτε λόγο κάποιοι μαθητές/τριες χρειαστεί να κινηθούν στο διάδρομο, ενώ γίνεται μάθημα, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην προκαλείται αναστάτωση και να μη διαταράσσεται η ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων των υπολοίπων τμημάτων.

Με το τέλος κάθε διδακτικής ώρας στην οποία ακολουθεί το διάλειμμα, όλοι οι μαθητές/τριες, οφείλουν να  εξέρχονται από την αίθουσα, προκειμένου να μένει κενή και να αερίζεται καθ όλη τη διάρκεια του διαλείμματος. Στο διάλειμμα η αίθουσα θα κλειδώνεται από τον εκπ/κό του τμήματος. Μπορούν να παραμένουν στον προθάλαμο του ισογείου του σχολείου οι αποδεδειγμένα αδιάθετοι/άρρωστοι μαθητές/τριες. Για το λόγο αυτό οι μαθητές/τριες θα πρέπει από πριν, να έχουν φροντίσει ώστε να πάρουν το δεκατιανό, το νερό ή τα χρήματά τους και όταν χρειάζεται, την ζακέτα ή το μπουφάν τους.

 Συμπεριφορά των μαθητών/τριων μέσα στις αίθουσες

 Οι μαθητές/τριες πρέπει να εισέρχονται στην τάξη αμέσως μόλις χτυπήσει το κουδούνι, και να παίρνουν την θέση τους με την συνοδεία εκπαιδευτικού.

Οφείλουν να συμπεριφέρονται  με σεβασμό, ευγένεια και εμπιστοσύνη προς τους εκπαιδευτικούς.

Οι μαθητές/τιες πρέπει να έχουν ενεργό συμμετοχή στη διεξαγωγή του μαθήματος. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν με τη συμπεριφορά τους να παρακωλύουν τη διεξαγωγή του μαθήματος και να διαταράσσουν το κλίμα της τάξης. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υποστούν τις συνέπειες που θα επιφέρει η ανάρμοστη αυτή συμπεριφορά (βλέπε παραβάσεις κανονισμού - συνέπειες).

Οι θέσεις των μαθητών καθορίζονται από τον εκπαιδευτικό του τμήματος.

Δεν επιτρέπεται η αλλαγή θέσης χωρίς την έγκρισή του.

Κάθε μαθητής/τρια είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τη θέση που έχει οριστεί γι' αυτόν.

Οι μαθητές/ριες πρέπει να διατηρούν καθαρή την αίθουσα. Επίσης, πρέπει να σέβονται και να χρησιμοποιούν με προσοχή όλα τα υλικά που τους παρέχει το σχολείο (θρανία, πίνακα, διάφορα εποπτικά μέσα διδασκαλίας), ώστε να μην προκαλούνται φθορές.   Σε περίπτωση φθορών, θα πρέπει να φροντίσουν για την αποκατάστασή τους.

Οφείλουν, ακόμη, να διατηρούν σε πολύ καλή κατάσταση τα βιβλία τους, το φωτοτυπημένο υλικό που τους δίνεται και να το φέρουν μαζί τους, όταν είναι απαραίτητο, μαζί με τα βιβλία και τα τετράδιά τους.

Δεν επιτρέπεται η χρήση διορθωτικών υλικών (blanco) από τους μαθητές/τριες στο σχολείο.

Τέλος, οι μαθητές/τριες δεν επιτρέπεται να μασάνε τσίχλα, ή φαγητό κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

 Συμπεριφορά των μαθητών/τριων κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων


Οι μαθητές/τριες:

 Μπορούν να κινούνται ελεύθερα στον προαύλιο χώρο. Για την Α, Β΄ και Γ΄ τάξη το πάνω προαύλιο (νοτιοδυτικό) και για

   την Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξη το κάτω προαύλιο (νοτιοανατολικό)

 Σε κάθε διάλειμμα, πρέπει να βγαίνουν από τις αίθουσες. Για την εκκένωση της τάξης και του διαδρόμου ευθύνονται     

  ο εκπαιδευτικός του τμήματος και ο/η εφημερεύων.

 Η κίνηση στους διαδρόμους και στις σκάλες γίνεται πάντα από την δεξιά πλευρά κατά την έξοδο και την είσοδο  

 τους στο κτίριο και τις αίθουσες. "Μέσα στο κτίριο μόνο περπατάμε και μόνο μιλάμε"

 Μπορούν να χρησιμοποιούν τον αύλειο χώρο για κινητικά παιχνίδια, επιδαπέδια παιχνίδια, σκάκι, σβούρες. Οι  

  μπάλες δεν χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεια του διαλείμματος.  Επίσης η χρήση της μπάλας απαγορεύεται σε

  όλους του εσωτερικούς κοινοχρήστους χώρους του σχολείου (π.χ  διάδρομοι) και στις αίθουσες.

 Για οποιοδήποτε πρόβλημα μπορούν να απευθύνονται στους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς.

 Εξυπηρετούνται από το κυλικείο, μόνο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

 Δεν επιτρέπεται η αγορά τροφίμων και ροφημάτων, μετά το χτύπημα του κουδουνιού εισόδου. Επίσης, δεν επιτρέπεται

  η κατανάλωσή τους μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας.

 Για την καλύτερη εξυπηρέτηση στο κυλικείο, πρέπει να τηρείται σειρά προτεραιότητας από τις μικρότερες στις  

 μεγαλύτερες τάξεις.

 Το διάλειμμα είναι χρόνος παιχνιδιού και ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων, αλλά και χρόνος ικανοποίησης σωματικών  

 αναγκών.

 Σε περίπτωση κακοκαιρίας ή βροχής το διάλειμμα γίνεται μέσα στους χώρους του σχολείου σύμφωνα με όσα ορίζει το

 σχέδιο εφημερίας σε περίπτωση κακοκαιρίας.

Αίθουσες ειδικών χρήσεων - Κοινόχρηστοι χώροι

Όταν χρησιμοποιούνται αίθουσες ειδικών χρήσεων (σχολική βιβλιοθήκη, εργαστήριο Η/Υ, αίθουσα εκδηλώσεων, αίθουσα Φυσικής Αγωγής, Εικαστικών) πρέπει να εφαρμόζονται οι ειδικοί κανονισμοί που ισχύουν για καθένα συγκεκριμένο χώρο.

Στις συγκεντρώσεις στην αίθουσα εκδηλώσεων, οι μαθητές/τριες καταλαμβάνουν τις θέσεις που έχουν καθοριστεί γι' αυτούς. Η συμπεριφορά τους πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μην παραβιάζει το δικαίωμα των άλλων θεατών - ακροατών να παρακολουθούν ανενόχλητοι τις εκδηλώσεις. Αυτονόητος είναι ο σεβασμός προς τους ομιλητές και τους υπεύθυνους των εκδηλώσεων.

Οι κοινόχρηστοι χώροι πρέπει να διατηρούνται καθαροί και σε καλή κατάσταση.

Για τα απορρίμματα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα ειδικά καλάθια απορριμμάτων και να τηρείται η διαδικασία της ανακύκλωσης.

Στις τουαλέτες πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής  και ο σωστός τρόπος χρήση τους.

Γενικοί κανόνες συμπεριφοράς

Στους χώρους του εκπαιδευτηρίου, οι μαθητές πρέπει:

Να δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό στις συναναστροφές τους με όλα τα πρόσωπα που συναντούν   

   συμμαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.

 Η ενδυμασία των μαθητών/μαθητριών οφείλει να είναι κατάλληλη για τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητες που   

 λαμβάνουν χώρα στο σχολικό πλαίσιο,  χωρίς υπερβολές και στοιχεία επίδειξης, εντούτοις διατηρώντας τη   

  μοναδικότητά τους. 

 Να μη χρησιμοποιούν απρεπείς χειρονομίες και εκφράσεις.

 Να λύνουν τις διαφορές τους με συνεννόηση και διάλογο, χωρίς να καταφεύγουν στη χρήση βίας. Η χειροδικία, η  

  αυτοδικία και η άσκηση ψυχολογικής βίας από μεμονωμένα άτομα ή ομάδες θεωρούνται σοβαρότατα παραπτώματα.

  Να μη θέτουν, με τις ενέργειές τους, σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των άλλων ή τη δική τους (π.χ. να μην πετούν            αντικείμενα εναντίον άλλων, να μην τρέχουν μέσα στις αίθουσες κ.λπ.)

  Σε περιπτώσεις που γίνονται αποδέκτες ή παρατηρητές βίαιης λεκτικής, ψυχολογικής ή και σωματικής  συμπεριφοράς,  

να αντιδρούν άμεσα .

 Να μη φέρουν αντικείμενα ή έντυπα που απειλούν ή θίγουν τους συμμαθητές/τριες τους, ή που είναι άσχετα με την

  εκπαιδευτική διαδικασία.

 Να μην φέρνουν από το σπίτι τους προσωπικά παιχνίδια ή διάφορα αντικείμενα εκτός και αν το έχει ζητήσει ο εκπ/κός  

  της τάξης.

 Να μη φέρουν κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικά παιχνίδια στις ώρες λειτουργίας του εκπαιδευτηρίου και κατά την

  διάρκεια των εκπ/κών επισκέψεων – εκδρομών. Σε περίπτωση που φέρουν μαζί τους κινητά

  τηλέφωνα αυτά παραδίδονται και φυλάσσονται στο Γραφείο του Δ/ντή και επιστρέφονται στους

γονείς. Η ανάγκη για επικοινωνία καλύπτεται από τα   τηλεπικοινωνιακά μέσα του σχολείου.

 Να μη δέχονται επισκέψεις προσώπων ξένων προς το σχολείο.

Εξορμήσεις - Σχολικές εκδρομές

Κατά τις εκδρομές, περιπάτους, πολιτιστικές επισκέψεις, είναι αυτονόητο ότι οι μαθητές/τριες δεν πρέπει να προκαλούν προβλήματα στους συνοδούς εκπαιδευτικούς, στους οδηγούς των λεωφορείων ή στους άλλους επισκέπτες, αν πρόκειται για δημόσιους χώρους (μουσεία, ιστορικοί χώροι, θέατρα κ.λπ.). Η συμπεριφορά τους πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μην εκθέτουν τους εαυτούς τους και το σχολείο.

Στους μαθητές/τριες που προκαλούν προβλήματα κατά τη διάρκεια των εξορμήσεων, θα επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις. Σε περίπτωση που υπάρξουν φθορές, το κόστος για την αποκατάσταση οποιασδήποτε φθοράς θα βαρύνει τον υπαίτιο για την πρόκλησή της.

Δεν επιτρέπεται η χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρικών συσκευών κατά την διάρκεια των εκπ/κών εκδρομών.

Το σχολείο προτρέπει όλους τους μαθητές να συμμετέχουν στους μηνιαίους περιπάτους ή σε εκπαιδευτικές επισκέψεις.

Σχόλασμα

Με το χτύπημα του κουδουνιού για το σχόλασμα, οι μαθητές προσεκτικά κατευθύνονται στις εξόδους του κτιρίου. Οι μαθητές αποχωρούν από το σχολείο μόνο με συνοδεία των προσώπων που έχουν δηλωθεί για το σκοπό αυτό από τους γονείς στην αρχή της σχολικής χρονιάς, ιδιαίτερα για τους μαθητές/τριες της Α΄,  Β΄, Γ΄ τάξης ή μόνοι τους για τους μαθητές/τριες των τριών μεγάλων τάξεων. Οι γονείς παραλαμβάνουν τα παιδιά τους από την είσοδο του σχολείου. 

Σε κάθε περίπτωση, οι μαθητές/τριες οφείλουν να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των εφημερευόντων εκπαιδευτικών και της σχολικής τροχονόμου.

Απουσίες μαθητών/τριων

Είναι αυτονόητο ότι η παραμονή των μαθητών/τριων στους χώρους του σχολείου είναι υποχρεωτική για όλες τις ώρες λειτουργίας του. Έξοδος μαθητών από τους σχολικούς χώρους χωρίς άδεια αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα.

Τα περί του αριθμού των απουσιών ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις.

Το απουσιολόγιο κάθε τμήματος συμπληρώνεται με ευθύνη του υπεύθυνου εκπαιδευτικού της τάξης.

Ενημερώνονται οι γονείς για τις απουσίες από τον εκπαιδευτικό του τμήματος.

Οι μαθητές/τριες που ζητούν άδεια, για κάποιο ειδικό λόγο, να αποχωρήσουν από το σχολείο, κατά τη διάρκεια των πρωινών μαθημάτων, απευθύνονται στον Υποδιευθυντή ή στο Διευθυντή και στη συνέχεια ο εκπ/κός του τμήματος επικοινωνεί με την οικογένεια τηλεφωνικά, για ενημέρωση και ρύθμιση του τρόπου μετακίνησης, υπογράφοντας σχετικό έντυπο για την παραλαβή και αποχώρηση του παιδιού του.

Αργοπορημένοι μαθητές στην πρώτη διδακτική ώρα δε θα γίνονται δεκτοί στο μάθημα. Ο αργοπορημένος/η μαθητής/τρια θα παραμένει στο χώρο του σχολείου, στο προθάλαμο της εισόδου έως την ολοκλήρωση της πρώτης διδακτικής ώρας. Επαφίεται στην κρίση του διδάσκοντα εκπαιδευτικού το να δεχθεί μαθητές/τριες οι οποίοι δεν προσήλθαν έγκαιρα για κάποιο σοβαρό λόγο.

Μαθητές/τριες που εκ συστήματος αργοπορούν δε θα γίνονται δεκτοί στο μάθημα, θα απευθύνονται σ' αυτούς οι  

σχετικές συστάσεις και θα ενημερώνονται οι γονείς.

Καθυστερημένη προσέλευση μαθητή/τριας σε ενδιά­μεση διδακτική ώρα δεν επιτρέπεται.

Έπαινος – Επιβράβευση- Ηθική αμοιβή

Οι επιβραβεύσεις - έπαινοι βασίζονται κυρίως στις διαπιστώσεις του εκπ/κού του τμήματος αλλά και των λοιπών εκπ/κών του σχολείου, που έχουν καταγραφεί στο βιβλίο Επαίνων και Ποινών του σχολείου μας και συζητούνται στο σύλλογο διδασκόντων κάθε τρίμηνο και στο τέλος του σχολικού έτους.

Παραδείγματα επαίνων:  τοποθέτηση διμοιρίτη στην παρέλαση για τους μαθητές/τριες της Στ΄ τάξης, έπαινος προσωπικής βελτίωσης, στους μαθητές/τριες που διακρίνονται για ιδιαίτερες πράξεις αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς και για πράξεις που εκφράζουν πνεύμα ανιδιοτελούς φιλαλληλίας απονέμεται, έπαινος συμμετοχής, καλής διαγωγής, καθαριότητας, χορωδίας, χαρούμενης Παρασκευής, μέρας χωρίς μαθήματα, 20 λεπτά επιτραπέζια παιχνίδια, 20 λεπτά αθλοπαιδιές στην αυλή κ.ά 

Παραβάσεις κανονισμού – Συνέπειες

Οι παραπάνω κανόνες αποτελούν ένα συμβόλαιο μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας και μας επιτρέπουν να προλαβαίνουμε συμπεριφορές που δεν είναι αποτελεσματικές και λειτουργικές, ώστε να μην φτάνουμε στο δυσάρεστο σημείο της επιβολής κάποιας αρνητικής συνέπειας.

Τα  θέματα μη αποδεκτής συμπεριφοράς των μαθητών/μαθητριών στο σχολείο, αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας των γονέων/κηδεμόνων με τον διευθυντή, τον/την εκπαιδευτικό της τάξης, τα μέλη της ΕΔΥ, τον σύλλογο διδασκόντων/διδασκουσών προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση του θέματος. Σε κάθε περίπτωση και πριν από οποιαδήποτε απόφαση, λαμβάνεται υπόψη η βασική αρχή του σεβασμού, της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του παιδιού. Οι σωματικές ποινές δεν επιτρέπονται.

Το Σχολειό, ως φορέας αγωγής, έχει καθήκον να λειτουργεί έτσι ώστε οι μαθητές/ριες να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε πράξη τους έχει συνέπειες, να μάθουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των επίλογων τους και να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες. Αν η συμπεριφορά του μαθητή και της μαθήτριας δεν εναρμονίζεται με την ιδιότητα του και αποκλίνει από την τήρηση του εσωτερικού κανονισμού του Σχολείου, τότε αντιμετωπίζει τον παιδαγωγικό έλεγχο, σύμφωνα με τις αρχές της ψυχολογίας και παιδαγωγικής που διέπουν την ηλικία του.

Τα θέματα παραβατικής συμπεριφοράς των μαθητών/ριών στο Σχολείο αντιμετωπίζονται. με βάση την κείμενη νομοθεσία.


Σχετικά με τους Εκπαιδευτικούς

Οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου με την συμπεριφορά τους συνεισφέρουν στην διαμόρφωση ήρεμου, ευχάριστου και συνεργατικού κλίματος μέσα στο Σχολείο.

Τις μεταξύ τους σχέσεις πρέπει να τις διέπει ο αμοιβαίος σεβασμός και να τις χαρακτηρίζει η ειλικρινής , συναδελφική και ανθρώπινη επικοινωνία.

Πρέπει να σέβονται τις απόψεις, τις ιδέες και τις προτάσεις των άλλων. Να στηρίζουν με επιχειρήματα και διάλογο την άποψη τους και να αποδέχονται την άποψη της πλειοψηφίας ως ισχύ για την σχολική μονάδα.

Είναι χρήσιμο και επιβεβλημένο να συνεργάζονται μεταξύ τους, και να προβληματίζονται για την επίλυση προβλημάτων συμπεριφοράς μαθητών που χρειάζονται λεπτούς χειρισμούς εκ μέρους τους.

Οφείλουν να παρατηρούν, να κατανοούν και να ερμηνεύουν σωστά τα προβλήματα των μαθητών τους, επιλέγοντας κάθε φορά κατάλληλους διδακτικούς και παιδαγωγικούς χειρισμούς για την επίλυση τους.

Η καθημερινή συχνή και πολλαπλή επικοινωνία των εκπαιδευτικών με τους μαθητές/τριες τους πρέπει να γίνεται με όρους παιδαγωγικούς δηλ. με ειλικρινή και ανθρώπινη συνεργασία, ενδιαφέρον, δικαιοσύνη, αγάπη για τον μαθητή, σεβασμό στην προσωπικότητα του μαθητή/τριας, και την εξασφάλιση της ευταξίας στην τάξη αλλά και στο Σχολείο με την τήρηση κανόνων δημοκρατικής συμπεριφοράς.

Ενδιαφέρονται για την προστασία του σχολικού χώρου και της περιουσίας του Σχολείου, αλλά και για την ευκοσμία της τάξης στην οποία κάνουν μάθημα, ευαισθητοποιώντας τους μαθητές σε θέματα καθαριότητας, υγιεινής και καλαισθησίας.

Προωθούν, οργανώνουν και ενθαρρύνουν τόσο στο μάθημα όσο και σε άλλες σχολικές δραστηριότητες την ενεργό συμμετοχή των μαθητών/τριων.

Φροντίζουν για την ασφάλεια των μαθητών, κατά την διάρκεια παραμονής τους στο Σχολείο και κατά την πραγματοποίηση εκδηλώσεων του Σχολείου.

Οφείλουν να ενημερώνουν τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, προγραμματισμένα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία γνωστοποιώντας τις μέρες της εβδομάδας που μπορούν να δέχονται τους γονείς και να τους ενημερώνουν με λεπτομέρεια και υπεύθυνα.

Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών, η σχέση τους με τα αντίστοιχα μέλη της σχολικής κοινότητας και της εκπαιδευτικής ιεραρχίας περιγράφονται από την αντίστοιχη εκπαιδευτική νομοθεσία. Η σχολική μονάδα πρέπει να είναι ευνομούμενη ομάδα, για να έχει αποτελεσματικότητα και να αποτελεί για τους μαθητές/τριες παράδειγμα δημοκρατικής λειτουργίας και πρότυπο δημοκρατικής αγωγής.

Σχετικά με τους γονείς

Οι γονείς αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του σχολείου και του μαθητή. Η συνεργασία τους με το σχολείο θεωρείται απαραίτητη και επιβεβλημένη. Για το λόγο αυτό οι γονείς:

Ενημερώνουν το διευθυντή του Σχολείου για την πραγματική διεύθυνση κατοικίας και κάθε τηλέφωνο στο οποίο θα μπορεί το Σχολείο να επικοινωνεί μαζί τους σε κάθε περίπτωση καθώς και για το email τους.

Ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις του Σχολείου για κάθε θέμα που αφορά το παιδί τους.

Οφείλουν να ενημερώνουν τους εκπ/κούς για τυχόν θέματα υγείας των παιδιών τους.

Οφείλουν να συνεργάζονται με τους εκπ/κούς για οποιοδήποτε θέμα αφορά το παιδί τους καθώς και την επίδοση του στα μαθήματα.

Επικοινωνούν με το σχολείο για ζητήματα που επηρεάζουν την συμπεριφορά και την επίδοση του παιδιού τους.

Για οποιοδήποτε αίτημα τους απευθύνονται στον Διευθυντή του σχολείου.

Καλούνται να εγκρίνουν την συμμετοχή των παιδιών τους σε σχολικές εκδηλώσεις (επισκέψεις, εκδρομές, προγράμματα κλπ)

Δικαιούνται να έχουν πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση για το παιδί τους την προκαθορισμένη από τον εκπαιδευτικό μέρα και ώρα.

Δεν επιτρέπεται η είσοδος και η παρουσία τους στις αίθουσες, στην αυλή, στους διαδρόμους του σχολείου.

Οφείλουν να προσέρχονται και να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους στην προκαθορισμένη από το σχολικό πρόγραμμα ώρα.

Αφήνουν και παραλαμβάνουν τα παιδιά τους στην είσοδο του εκπαιδευτηρίου (Κουρητών 9 ή Βαβουράκηδων).

Οι γονείς των μαθητών/τριων του Πρωινού και του Ολοήμερου τμήματος προσκομίζουν στον υπεύθυνο του Ολοήμερου, υπεύθυνη δήλωση με το όνομα του προσώπου και το τηλέφωνο του που θα παραλαμβάνει το παιδί τους από το Σχολείο.

Είναι μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων  και οφείλουν να συμμετέχουν ενεργά στις προσκλήσεις του συλλόγου αυτού.

Ενημερώνονται από την προηγούμενη ημέρα σε περίπτωση απεργίας εκπ/κών και η οποία, απεργία, επηρεάζει την ομαλή τήρηση του ωρολογίου προγράμματος.

Ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του σχολείου http://15dim-rethymn.blogspot.com/  για λειτουργικά θέματα και δραστηριότητες της σχολικής ζωής.

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, δε γίνεται δεκτό κανένα τρίτο πρόσωπο άσχετο με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Για όλα τα παραπάνω πιστεύουμε ότι η συμβολή των γονέων στην επίτευξη των στόχων του σχολείου μας -που δεν είναι άλλος από την πρόοδο σε όλα τα επίπεδα των μαθητών/τριων μας – είναι επιβεβλημένη και αποτελεσματική. Έτσι για κάθε ζήτημα που αφορά την ομαλή λειτουργία του σχολείου θα ενημερώνεται ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και θα ζητείται η συνεργασία του, όταν κρίνεται σκόπιμο.

Για τα προβλήματα μεμονωμένων μαθητών/τριων η συνεργασία του σχολείου θα εντοπίζεται στους συγκεκριμένους γονείς.

Αντιμετώπιση Φθορών στα Σχολεία. (σύμφωνα με την εισήγηση του τμήματος Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης με αρ. πρωτ.: 40311/10-11-2022)

Οι κτηριακές υποδομές και ο εξοπλισμός των σχολείων έχουν μεταβιβαστεί κατά πλήρη κυριότητα στους Δήμους.

Ο Δήμος Ρεθύμνης μέσω του Τμήματος Παιδείας  που έχει ιδρύσει, διαχειρίζεται όλα τα παραπάνω.

Η Σχολική Κοινότητα κάθε Σχολείου οφείλει να διατηρεί σε άριστη κατάσταση όλες τις υποδομές του Σχολείου.

Στην περίπτωση που γίνονται φθορές (μη φυσιολογικές λόγω χρήσης) από μαθητές/τριες ακολουθείται η εξής διαδικασία.

Ι. Την δαπάνη αναλαμβάνει ο γονέας-κηδεμόνας της μαθήτριας/τή σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό  που είναι υπεύθυνος για τις υποδομές.

ΙΙ. Στην περίπτωση που δεν βρεθεί ο μαθητής/τρια που έκανε τη φθορά την αποκατάσταση αναλαμβάνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και ο Διευθυντή του Σχολείου.

ΙΙΙ. Αν δεν γίνει η αποκατάσταση με τους δύο παραπάνω τρόπους τότε αναλαμβάνει την αποκατάσταση ο Διευθυντής του σχολείου από τα χρήματα που έχει στον λογαριασμό του από την Σχολική Επιτροπή.

ΠΡΟΤΑΣΗ

Προτείνουμε στους γονείς να προμηθευτούν το βιβλίο: ΄΄ το Savoir Vivre του καλού μαθητή ΄΄ των: Αλίκης Κοσμίδου – Χρήστο Ζαμπούνη, εκδόσεις ΦΕΡΕΝΙΚΗ 2011. Το παραπάνω βιβλίο θα βοηθήσει τα παιδιά και τους γονείς στην καλύτερη προσαρμογή και φοίτηση τους στο Δημοτικό Σχολείο.

                                                                                                                                                                                     Ρέθυμνο, 15 / 11 /2022,

 

 Ο Διευθυντής

  Ανδρέας Ι. Μπενάκης


 

Ο Σύλλογος Διδασκόντων

        Ρέθυμνο, 15/11/2022

 Η Συντονίστρια Εκπ/κού Έργου

Ηράκλειο, 01/12/2022

Μαρία Καδιανάκη

Ρέθυμνο, 14/11/2022

Ο Διευθυντής Π/θμιας Εκπ/σης Ρεθύμνης

Ρέθυμνο,  01/12/2022 

Λάμπρος Καρβούνης



12/Θ 15ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ έως και Οκτώβριο 2022

        Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 15ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου στο πλαίσιο της συνεργασίας και ενημέρωσης του σχολείου προς τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών μας με το παρακάτω κείμενο προσπαθεί να σας παρουσιάσει συνοπτικά την δομή λειτουργίας του σχολείου και των αρμοδιοτήτων του κάθε επιμέρους οργάνου όπως ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία.
             Η σχολική κοινότητα είναι μία οργανωμένη ομάδα που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας. Το σχολείο προετοιμάζει τους μαθητές να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία. Η εσωτερική οργάνωση της σχολικής ζωής οφείλει να εκπαιδεύει και να διαπαιδαγωγεί σύμφωνα με τα πρότυπα και τις ανάγκες της δημοκρατικής κοινωνίας. Η οργάνωση της σχολικής κοινότητας βασίζεται σε κανόνες, αναγνωρίζει ρόλους και όρια για τα μέλη της, ενσωματώνοντας στοιχεία που προέρχονται από αυτά και τέλος αφήνει περιθώρια για ανάδειξη διαφορών και πλουραλισμό απόψεων. Κάθε μαθητής είναι μια ξεχωριστή και ανεπανάληπτη προσωπικότητα που δικαιούται να την εκφράζει και να την αναπτύσσει μέσα στην ομάδα. Τα μέλη της σχολικής κοινότητας έχουν δικαίωμα να απαιτούν σεβασμό και να τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύσσουν δημιουργικές πρωτοβουλίες από την άλλη όμως υποχρεούνται να τηρούν τους κανόνες στους οποίους έχουν δεσμευτεί.
         
(Άρθρ. 11, Ν. 1566/85)

Όργανα διοίκησης κάθε σχολείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελούν ο Διευθυντής/τρια, ο Υποδιευθυντής/τρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων.
       Η ομαλή λειτουργία του σχολείου, ο συντονισμός της σχολικής ζωής, η τήρηση των νόμων, των εγκυκλίων και των υπηρεσιακών εντολών καθώς και των αποφάσεων του συλλόγου διδασκόντων είναι στην ευθύνη του εκάστοτε Δ/ντή/τριας. Ο Σύλλογος Διδασκόντων αποτελεί το συλλογικό όργανο για τη χάραξη κατευθύνσεων για την καλύτερη εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής και την καλύτερη λειτουργία του σχολείου. Έχει την ευθύνη για την εφαρμογή του ωρολογίου και αναλυτικού προγράμματος, την υγεία και προστασία των μαθητών, την καθαριότητα των σχολικών χώρων και την οργάνωση της σχολικής ζωής.

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

1.  ΑΦΙΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ  ΜΑΘΗΤΩΝ

Στην πρωινή προσευχή είναι απαραίτητο να βρίσκονται όλοι οι μαθητές μιας και η έγκαιρη προσέλευση βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου αφού μετά την προσευχή γίνονται σημαντικές ανακοινώσεις για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.
Η προσευχή γίνεται στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπ/κών που εφημερεύουν. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε τάξης. Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν υποχρεωτικά στην πρωινή κοινή προσευχή και επιβλέπουν το τμήμα τους. Η συμμετοχή και των μη ορθόδοξων εκπαιδευτικών είναι απαραίτητη για την επιτήρηση των μαθητών τους. Οι ετερόδοξοι μαθητές, εφόσον προσέρχονται στο σχολείο πριν γίνει η πρωινή προσευχή, παρευρίσκονται με το τμήμα που ανήκουν στο χώρο της συγκέντρωσης χωρίς να συμμετέχουν στην προσευχή, τηρώντας απόλυτη ησυχία, σεβόμενοι τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους που προσεύχονται (Άρθρ. 5 & 13, Π.Δ.201/98).
Το ωράριο μαθημάτων ορίζεται από τις 8.10 πμ. έως τις 2 μμ. Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής έρθει καθυστερημένα, είτε μόνος του είτε συνοδευόμενος από τον κηδεμόνα του,  πηγαίνει στο γραφείο του Διευθυντή.  Μόλις χτυπήσει το κουδούνι της έναρξης των μαθημάτων οι αυλόπορτες του σχολείου θα παραμένουν κλειστές καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου. Με αυτόν τον τρόπο διαφυλάσσεται η ασφάλεια των μαθητών και αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο, καθώς και η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του. Οι γονείς εισέρχονται στο σχολείο κατά τις προγραμματισμένες ώρες συναντήσεων με τους δασκάλους των τμημάτων και μετά από άδεια του Διευθυντή του σχολείου (Απόφ. 2368/Γ2/9-1-2007 - εγκύκλιος του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.).
Η αποχώρηση των μαθητών πραγματοποιείται με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου της τάξης. Αποχώρηση μαθητή πριν τη λήξη του διδακτικού ωραρίου γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά του (ενημέρωση, σύμφωνη γνώμη γονέων ή κηδεμόνων – συνοδεία μαθητών).
Η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών μετά το ωράριο λειτουργίας βαραίνει αποκλειστικά το γονέα ή κηδεμόνα. Οι γονείς-κηδεμόνες είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν το ωράριο των παιδιών τους και να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις του σχολείου.
             Υπενθυμίζουμε ότι αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών η προσωρινή στάση οχημάτων μπροστά από την είσοδο του σχολείου και η επιβίβαση και αποβίβαση παιδιών χωρίς έλεγχο. Επισημαίνεται, η στάση των οχημάτων να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη και σε απόσταση ασφαλείας από τις εισόδους του σχολείου και οι οδηγοί να συμμορφώνονται στις υποδείξεις της σχολικής τροχονόμου που θα βρίσκεται σε υπηρεσία.
2.  ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
          Αποκλειστικά υπεύθυνος κατά τη διάρκεια του μαθήματος είναι ο εκπαιδευτικός που βρίσκεται στην αίθουσα και διδάσκει τη συγκεκριμένη ώρα. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τηρούνται οι κανόνες που έχουν συμφωνήσει τα μέλη της τάξης.
3.  ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
            Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές βγαίνουν στο προαύλιο. Οι αίθουσες κλειδώνουν και δεν επιτρέπεται για κανένα λόγο η παραμονή τους στις αίθουσες του ισογείου και του 1ου ορόφου. Γι’ αυτό οι μαθητές θα πρέπει από πριν, να έχουν φροντίσει ώστε να πάρουν το δεκατιανό, το νερό ή τα χρήματα και αν κρίνεται απαραίτητο την ζακέτα ή το μπουφάν τους. Σε περίπτωση κακοκαιρίας χώρος παραμονής των μαθητών ορίζεται η αίθουσα εκδηλώσεων και ο διάδρομος του κάτω ορόφου.
Το διάλειμμα είναι χρόνος παιχνιδιού και ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων, αλλά και χρόνος ικανοποίησης σωματικών αναγκών. Οι μαθητές για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν απευθύνονται αποκλειστικά στους εφημερεύοντες δασκάλους που βρίσκονται στο προαύλιο. Μόλις χτυπήσει το κουδούνι για μάθημα προσέρχονται γρήγορα στην αίθουσα έχοντας τελειώσει το φαγητό τους και τακτοποιήσει τις ανάγκες τους.

4.  ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Η χρήση κινητών τηλεφώνων μέσα στο χώρο του σχολείου απαγορεύεται (Απόφ. 132328/ Γ2/7-12-2006 του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.). Για οποιαδήποτε επικοινωνία γονέα και μαθητή μπορεί να χρησιμοποιείται το τηλέφωνο του σχολείου.




5.  ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΑ-ΦΘΟΡΕΣ

Οι μαθητές δεν καταστρέφουν και δεν προκαλούν φθορές σε αντικείμενα, παιδαγωγικό υλικό και κτιριακές εγκαταστάσεις του σχολείου. Σε περίπτωση υλικής φθοράς, με αποδεδειγμένη υπαιτιότητα μαθητή, η αποκατάσταση επιβαρύνει το γονέα-κηδεμόνα.

6.  ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ –ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΟΔΟΥ-ΕΛΕΓΧΟΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ (Άρθρ.11, Π.Δ.201/98)

Οι γονείς καλούνται για ενημέρωση μετά τη λήξη του κάθε τριμήνου (τα τρίμηνα είναι τρία). Επίσης, οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν με τους εκπαιδευτικούς και το Διευθυντή κάθε φορά που προκύπτουν προβλήματα.
Για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς ο δάσκαλος της τάξης συνεργάζεται με τον Διευθυντή του σχολείου, το δάσκαλο του τμήματος ένταξης, τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, το Σχολικό Σύμβουλο και τους ενδιαφερομένους γονείς για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η φοίτηση του μαθητή παρακολουθείται και καταγράφεται από το δάσκαλο στα Φύλλα Ελέγχου. Σε περίπτωση απουσίας του μαθητή θα πρέπει να υπάρχει αλληλοενημέρωση σχολείου και οικογένειας. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο οι γονείς να ενημερώνουν τηλεφωνικά ή προσωπικά τον εκπαιδευτικό της τάξης του παιδιού τους για το λόγο της απουσίας του.

7.  ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ

Το ΑΔΥΜ αποτελεί σημαντικό θεσμό για την υγεία των μαθητών και την πρόληψη ανεπιθύμητων περιστατικών, κατά τη συμμετοχή τους στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και γενικότερα στις σχολικές δραστηριότητες.
Το ΑΔΥΜ συμπληρώνεται από τους μαθητές της Α’,  & Δ’ τάξης. Η μη έγκαιρη ή παράλειψη κατάθεσης του ΑΔΥΜ στις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί έχει ως αποτέλεσμα το Σχολείο να μη γνωρίζει την κατάσταση υγείας του μαθητή και τον αποκλεισμό του από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής καθώς και άλλων σχετικών σχολικών δραστηριοτήτων (Απόφαση 13815/1-8-2006 Υ.Υ.).

8.  ΓΟΝΕΙΣ - ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ

Φυσικοί κηδεμόνες του μαθητή είναι ο πατέρας και η μητέρα του. Αυτοί είναι οι κηδεμόνες του μαθητή, διαφορετικά, ορίζουν οι ίδιοι με έγγραφη δήλωσή τους τον κηδεμόνα του μαθητή.
Κάθε φορά που δημιουργείται ένα θέμα το οποίο σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο μαθητή και πρόκειται να απασχολήσει το Σχολείο, ο πρώτος που πρέπει να ενημερωθεί σχετικά είναι ο γονέας-κηδεμόνας, ο οποίος με τη σειρά του θα πρέπει να συνεργαστεί με το σχολείο. Για οποιοδήποτε θέμα απασχολεί ένα μαθητή ο γονέας απευθύνεται στον εκπαιδευτικό της τάξης και στη συνέχεια στο Διευθυντή του σχολείου. 
Για τη συμμετοχή του μαθητή σε ορισμένες σχολικές δραστηριότητες είναι ο απαραίτητο να υπάρχει έγκριση του κηδεμόνα, όπως ορίζεται από τη κείμενη νομοθεσία. Ο γονέας-κηδεμόνας δικαιούται να έχει πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση για το μαθητή, αλλά οφείλει και ο ίδιος να ενημερώνει το σχολείο για θέματα που μπορεί να επηρεάζουν την επίδοση ή τη συμπεριφορά του μαθητή στο σχολείο.

9.  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ
(Άρθρ. 53, Ν. 1566/85)

Ο Σύλλογος Γονέων αποτελεί τη συλλογική έκφραση της άποψης των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών. Οι γονείς των μαθητών κάθε δημόσιου σχολείου συγκροτούν ένα σύλλογο γονέων με την επωνυμία του Σχολείου ύστερα από εκλογές. Η θητεία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου γονέων είναι διετής.
Το Σχολείο χρειάζεται και επιδιώκει τη συνεργασία του Συλλόγου για την προαγωγή του σχολικού έργου. Είναι προφανές ωστόσο ότι το εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό και διοικητικό έργο ανήκει στην αρμοδιότητα και ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου.

Ένα ανοιχτό δημοκρατικό σχολείο έχει ανάγκη τη σύμπραξη όλων μας, για να επιτύχει την αποστολή του.

Σ Χ Ο Λ Ι Κ Η   Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Κ Ο Π Ο Ι Η Σ Η
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στο σχολείο μας από τη σχολική χρονιά, 2012-13, έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα της Σχολικής Κοινωνικοποίησης.

Στη σχολική κοινωνικοποίηση εντάσσεται το σύνολο των επιδράσεων που εισπράττει ο μαθητής στο περιβάλλον του σχολείου γενικότερα και της τάξης ειδικότερα. Με την είσοδό του στο σχολείο αρχίζει να γνωρίζει τη σχολική πραγματικότητα (κανόνες, αξίες, στάσεις, αντιλήψεις, υποχρεώσεις, πρακτικές κλπ.). Γενικά, όλα τα παραπάνω αφορούν τη σχολική κοινωνικοποίηση και προκύπτουν από την αλληλεπίδραση του μαθητή με το σχολικό περιβάλλον, μέσα από την ενεργητική αντιμετώπιση του οποίου ο μαθητής διαμορφώνει την προσωπική και κοινωνική του ταυτότητα (Κωνσταντίνου, 2005, σ. 32)

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την κοινωνικοποίηση στο σχολείο μπορούν συνοψιστούν στους εξής:
·  Το σχολικό σύστημα, η οργάνωση του σχολείου και το σχολικό κλίμα.
·  Οι σχέσεις μαθητών μεταξύ τους.
·  Οι σχέσεις μεταξύ μαθητών και δασκάλου.
·  Η επίδοση, το άγχος και η άρνηση μάθησης..
·  Οι σχολικοί κανόνες και οι αποκλίνουσες συμπεριφορές.
·  Η κοινωνικοποίηση του δασκάλου.
·  Τα περιεχόμενα των μαθημάτων και τα βιβλία (Νικολάου, 2009 σ. 65)

Είναι γνωστό ότι το σχολικό κλίμα επηρεάζει τα παιδιά ως προς την κατάκτηση γνωστικών, ηθικών και κοινωνικών μαθησιακών στόχων.

Για τη διαμόρφωση, όμως, κατάλληλου σχολικού κλίματος σημαντικό ρόλο παίζει η ποιότητα των σχέσεων μεταξύ του δασκάλου και των μαθητών αλλά και των μαθητών μεταξύ τους.

Με στόχο τη βελτίωση αυτών των σχέσεων, τη συνεργασία, την ενίσχυση της υπευθυνότητας και της ικανότητας του μαθητή για την υιοθέτηση θετικών στάσεων και τρόπων για τη ζωή και για την ομαλή ένταση των μαθητών στο γυμνάσιο και στην κοινωνία,  εφαρμόζουμε το πρόγραμμα αυτό και ζητάμε τη συνεργασία σας.

Για την υλοποίηση του προγράμματος το σχολείο μας έχει πάρει τις ακόλουθες πρωτοβουλίες τις οποίες συνεχίζει και ανανεώνει και τα επόμενα χρόνια:
·  Κάθε τάξη έχει συζητήσει το θέμα της σχολικής κοινωνικοποίησης με παρουσίαση κατάλληλων βίντεο, τραγουδιών και άλλου υλικού.
·  Έχει φτιάξει αφίσες των συμπεριφορών που επιτρέπονται στο σχολείο από και προς τους συμμαθητές-τριες.
·  Έχει συμπληρωθεί σχετικό ερωτηματολόγιο (μόνο από μαθητές των μεγάλων τάξεων).
·  Τα παιδιά επίσης ενημερώθηκαν για τη διαδικασία και τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος.

Στο σχολείο  τηρείται «Βιβλίο Παραβάσεων» όπου  καταγράφονται οι μαθητές/τριες που δείχνουν την ακόλουθη παραβατική συμπεριφορά:
·  Ασέβεια και ανυπακοή στους διδάσκοντες/εφημερεύοντες.
·  Πρόκληση φθορών και μη τήρηση καθαριότητας του σχολικού κτιρίου.
·  Σωματική βία (χτυπήματα, μπουνιές, κλωτσιές, πρόκληση πόνου, χειρονομίες).
·  Λεκτική-ψυχολογική βία (βρισιές, κοροϊδίες, ειρωνεία, απειλές)

Για την αντιμετώπιση των συμπεριφορών αυτών ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:
1.     Επίπληξη.
2.     Ενημέρωση Διευθυντή.
3.     Ενημέρωση γονέων.
4.     Καταγραφή στο «Βιβλίο Παραβάσεων».

Ως επιβράβευση καλής συμπεριφοράς κάθε μήνα τα παιδιά που είναι συνεπή στους κανόνες, θα επιβραβεύονται με ότι αποφασίσει ο δάσκαλος ή ο Σύλλογος Διδασκόντων. Όσοι έχουν γραφτεί στο βιβλίο θα στερούνται αυτών των επιβραβεύσεων ή θα απέχουν από  δραστηριότητες,  ή ό,τι άλλο αποφασίσει ο Σύλλογος Διδασκόντων σε συνεννόηση πάντα με τους γονείς των συγκεκριμένων μαθητών.

Πιστεύουμε η συνεργασία ανάμεσα στο σχολείο και το σπίτι θα βοηθήσει να γίνει το σχολείο μας καλύτερο.

Ευχαριστούμε
Ο  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ  &  Ο  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ  ΤΟΥ

 15ου  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ  ΣΧΟΛΕΙΟΥ  ΡΕΘΥΜΝΟΥ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου