Η Βιβλιοθήκη μας


                                Β Ι Β Λ Ι Ο Θ Η Κ Η : 2 0 2 2 - 2 0 2 3
Αγαπητά παιδιά
Σας ενημερώνουμε ότι:
1.   Το δανειστικό τμήμα της βιβλιοθήκης μας λειτουργεί κάθε Δευτέρα από 11:45 έως 13:15 και κάθε Παρασκευή 12:35 έως 13:15 με υπεύθυνη την κ. Ελευθερία και την κ. Χρυσάνθη.
2.  Δανειστικό τμήμα μέσα στην τάξη σας με υπεύθυνο/η  τον/ην δάσκαλο/α σας.
3.  Ελεύθερο δανειστικό τμήμα κατά την διάρκεια του διαλείμματος από το εκθετήριο έξω από την βιβλιοθήκη. Τα βιβλία αυτά επιστρέφονται στην θέση τους αμέσως μόλις λήξη η διάρκεια του διαλείμματος.
4.  Τα βιβλία τα οποία δανείζεστε επιστρέφονται μετά τον χρόνο για το οποίο τα έχετε δανειστεί.
5.  Σε περίπτωση φθοράς ή απώλειας βιβλίων, υποχρεώνεστε να τα αντικαταστήσετε.
6.  Στην χρονική διάρκεια επιλογής του βιβλίου που θα προτιμήσετε, τα βιβλία που βλέπετε τα βάζετε ξανά στην θέση ακριβώς από την οποία τα πήρατε.
7.  Η λειτουργία της βιβλιοθήκης για το τρέχον σχολικό έτος λήγει στις 31 Μαίου. Την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να έχουμε επιστραφεί όλα τα βιβλία τα οποία έχετε δανειστεί.
Σας ευχαριστούμε για την συνεργασία.
Η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης του 15ου Δημοτικού Σχολείου

κ. Ελευθερία Βαταντζή


          

Η σχολική βιβλιοθήκη του 15ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου

Η ιστορία της βιβλιοθήκης ξεκινάει το δεύτερο έτος λειτουργίας του σχολείου, το 2000, με μόλις 150 βιβλία. Έκτοτε έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την κωδικοποιημένη και ψηφιακή καταγραφή των βιβλίων ώστε να διευκολύνεται η καταχώρηση και εύρεση τους. Στο έργο αυτό συνέβαλαν εκπαιδευτικοί, που υπηρέτησαν ή ακόμη υπηρετούν στο σχολείο, γονείς αλλά και μαθητές των οποίων η βοήθεια πρέπει να επισημανθεί γιατί ήταν πολύτιμη για την ορθή λειτουργία της βιβλιοθήκης.

Σημαντική στιγμή ήταν το 2018 όταν και εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Σχολικών Βιβλιοθηκών του ΥΠΑΙΘ. Ως σήμερα έχουν καταχωρηθεί 1505 τίτλοι βιβλίων ενώ κάθε χρόνο εμπλουτίζεται με καινούριους τίτλους, αρκετές φορές από δωρεές μαθητών που έχουν αποφοιτήσει.

Ο χώρος της βιβλιοθήκης ήταν αρχικά στη σημερινή αίθουσα υπολογιστών. Με την εισαγωγή του μαθήματος της πληροφορικής, η βιβλιοθήκη μετακινήθηκε στο σημερινό χώρο, στο ισόγειο του σχολείου. Επίσης, δημιουργήθηκε και η κινητή βιβλιοθήκη - ένα μεγάλο τροχήλατο έπιπλο με ράφια. Κάθε μέρα μια τάξη αναλάμβανε να μετακινήσει τη βιβλιοθήκη στην αυλή του σχολείου όπου οι μαθητές μπορούσαν να δανειστούν ή να επιστρέψουν βιβλία με τη βοήθεια συμμαθητών τους. Η συγκεκριμένη λειτουργία ανεστάλη λόγω των έκτακτων μέτρων ασφαλείας για τον COVID-19.

Η δημιουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης του σχολείου είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη κάθε μαθητή και συμβάλλει στην καλλιέργεια της παιδείας. Αποτελεί τη βάση για να αναπτύξουν τα παιδιά φιλαναγνωσία η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην διεύρυνση της φαντασίας ενώ συγχρόνως εμπλουτίζει το λεξιλόγιο, αυξάνει τον χρόνο συγκέντρωσης και εξασκεί τη μνήμη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της σχολικής επίδοσης, του γραπτού και προφορικού λόγου, την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, την εξαγωγή συμπερασμάτων και την αναγνώριση αιτίας - αποτελέσματος.

Άλλη βασική επίδραση της φιλαναγνωσίας στους μαθητές είναι η καλλιέργεια των κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Οι αναγνώστες, παρακολουθούν ποικίλες συμπεριφορές σε διαφορετικές περιστάσεις, γεγονός που βελτιώνει την κοινωνική επίγνωση και κατανόηση, ενισχύει την ενσυναίσθηση και τη συναισθηματική νοημοσύνη. Επίσης, μέσα από ορισμένα βιβλία, μπορούν να διαχειριστούν θέματα που τους αφορούν (εφηβεία, πένθος, διαζύγιο, ζήλεια, θυμός κτλ.) καθώς και να έρθουν σε επαφή με διάφορες επιστήμες, κοινωνίες και θεσμούς, εποχές, ήθη, έθιμα, την ιστορία και τον πολιτισμό. Ακόμη, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να επικοινωνούν, να συζητούν και να ανταλλάσσουν απόψεις για βιβλία που διάβασαν, πολλές φορές αντιπαραβάλλοντάς τα με τις αντίστοιχες ταινίες.

Σημαντικός ρόλος της σχολικής βιβλιοθήκης είναι ότι συστήνει στα παιδιά σημαντικούς συγγραφείς και τα έργα τους που μέσα από τους ήρωες προσφέρουν έμπνευση και πρότυπα ζωής. Οι μικροί αναγνώστες έρχονται σε επαφή με πληθώρα αξιών όπως η φιλία, η ειλικρίνεια, ο σεβασμός, η τιμιότητα, ο αλτρουισμός, η δημοκρατία, η ελευθερία, η ισότητα, η αλληλεγγύη, η διαφορετικότητα.

Τέλος, η ύπαρξη της σχολικής βιβλιοθήκης ενθαρρύνει και εξασκεί τους μαθητές να ψυχαγωγούνται διαβάζοντας και όχι να περνούν το χρόνο τους με ηλεκτρονικά μέσα, μπροστά σε κάποια οθόνη τηλεόρασης ή υπολογιστή.

Η βιβλιοθήκη του 15ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου περιμένει κάθε μαθητή ή μαθήτρια για να του/της προσφέρει διαφορετικούς κόσμους γεμάτους περιπέτειες και μυστήρια, γνώση, νέες διεξόδους και πολλή φαντασία.  Άλλος με τη βάρκα μας;



Οκτώβριος, Διεθνής μήνας Σχολικών Βιβλιοθηκών

Η καθιέρωση Διεθνούς Ημέρας Σχολικής Βιβλιοθήκης έγινε το 1999 και γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 18 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Τον Δεκέμβριο του 2007 εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Σχολικής Βιβλιοθηκονομίας (International Association of School Librarianship-IASL) η αλλαγή της Διεθνούς Ημέρας Σχολικής Βιβλιοθήκης σε Διεθνή Μήνα Σχολικής Βιβλιοθήκης. Η αλλαγή ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2008 και γιορτάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Σύμφωνα με το σκεπτικό, η καθιέρωση του Διεθνούς Μήνα Σχολικής Βιβλιοθήκης επιτρέπει στους υπεύθυνους των σχολικών βιβλιοθηκών σε όλο τον κόσμο να επιλέξουν μια ημέρα του Οκτώβρη, που ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωσή τους, προκειμένου να γιορτάσουν τη σημασία των σχολικών βιβλιοθηκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου