Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Ενημέρωση για την οδηγία του Υπουργείου Παιδείας "παροχή φορητών υπολογιστών ή τάμπλετ σε μαθητές και εκπ/κούς για τις ανάγκες της εξ αποστάσεως εκπ/ση"


Αγαπητοί γονείς, 
Την Τρίτη 7/4/2020 το βράδυ μέσω του διαδικτύου ενημερωθήκαμε για την οδηγία του Υπουργείου Παιδείας, με τίτλο «Παροχή φορητών υπολογιστών ή τάμπλετ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για τις ανάγκες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης». Η οδηγία αυτή σύμφωνα με το περιεχόμενο της αποσκοπούσε στη διερεύνηση των αναγκών των μαθητών μας για ηλεκτρονικές συσκευές. Για το σκοπό αυτό, και με βάση τον χαρακτηρισμό της οδηγίας ως επείγον, προχωρήσαμε στην σύνταξη ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου για την άμεση διερεύνηση των αναγκών αυτών.
Το μήνυμα εστάλη το ίδιο βράδυ στους υπεύθυνους εκπ/κούς τάξεων του σχολείου, έτσι ώστε το επόμενο πρωί και συγκεκριμένα στις 8/4/2020 να γίνει η διερεύνηση των αναγκών και συγχρόνως συντάχθηκε το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο το οποίο μας έδινε την δυνατότητα να καταγράψουμε με περισσότερη ακρίβεια τα στοιχεία που διερευνούσαμε και επίσης την σημαντική άποψη και πρόταση των γονέων για την πορεία της εξ αποστάσεως εκπ/σης του σχολείου μας.
Η οδηγία του Υπουργείου (Φ.478.6/74 /43904/Α2/7-4-2020), δημιούργησε εύλογα, προσδοκίες για ποιοτικότερη εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπ/σης από τους εκπ/ούς μας και ταυτόχρονα την προσμονή στις οικογένειες των μαθητών/τριών μας, πως θα εξασφαλιστεί εξοπλισμός ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί προς χρήση, για τις ανάγκες εκπ/σης στο διάστημα που το σχολείο θα παραμείνει κλειστό. Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθεί η πληροφορία που ζητούσαμε έως τις 12:00 το μεσημέρι, όπως ανέφεραν οδηγίες, χάρη  στην άμεση κινητοποίηση των εκπ/κών και την  υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων.
Την αμέσως επόμενη ημέρα, 09-04-2020, εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ (Φ.478.6/75/44420/Α2/9-4-2020) αναιρεί τον διαφαινόμενο αρχικό σχεδιασμό, στο μέτρο, τουλάχιστον, που προσδιορίζει πως η καταγραφή αναγκών εξοπλισμού  φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών/συσκευών αφορά αποκλειστικά τη σχολική μονάδα και επ’ ουδενί τα φυσικά πρόσωπα όπως οι μαθητές/τριες ή οι εκπαιδευτικοί. Οι διευκρινιστικές οδηγίες στη συνέχεια που πήραμε από την Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Κρήτης, αναφέρουν ότι θα χορηγηθεί 1 συσκευή ανά 50 μαθητές σε κάθε σχολική μονάδα σε περίπτωση που εκείνη δεν διαθέτει.
Οι προσδοκίες και η προσμονή όλων, εκπ/κών και οικογενειών, από την αρχική οδηγία που θα έδινε την δυνατότητα για ισότιμη συμμετοχή στις διαδικασίες της εξ αποστάσεως εκπ/σης  έπεσαν στο κενό προς απογοήτευση όλων μας.
Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την εξέλιξη του θέματος. Για οτιδήποτε νεώτερο θα σας ενημερώσουμε άμεσα.
Σας ευχαριστώ πολύ για την συνεργασία, πάντα στη διάθεσή σας.
Καλό Πάσχα
Με εκτίμηση
Ο Διευθυντής
Ανδρέας Ι. Μπενάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου