Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Μένουμε Σπίτι και φροντίζουμε το οικογενειακό μας πρόγραμμα!


Μένουμε Σπίτι για να είμαστε υγιής και 
γιατί σεβόμαστε και αγαπάμε τους ανθρώπους γύρω μας.
Συμπληρώθηκε ήδη ένας μήνας που τα σχολεία έκλεισαν, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές/τριες και γονείς «μένουν στο σπίτι».
Ένας μήνας πέρασε και φάνηκε σαν ένας χρόνος. Μέσα σ΄ αυτόν τον μήνα τα μέλη της οικογένειας βρέθηκαν πιο κοντά ο ένας με τον άλλο, αφιέρωσαν χρόνο για τον εαυτό τους, αναστοχάστηκαν για το περιβάλλον και την ζωή, εκτίμησαν το τι σημαίνει «βγαίνω έξω» , ξυπνάω χωρίς ξυπνητήρι και άλλα πολλά.
Το βασικότερο όμως είναι ότι όλοι μάθαμε καλά ότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε και πρέπει να την προσέχουμε.
Μέσα σε αυτόν το καταιγισμό νέων ερεθισμάτων, νέου τρόπου ζωής, από το «Μένουμε Σπίτι», αναπτύχθηκε η δεξιότητα της προσαρμοστικότητας μας στα νέα δεδομένα διαβίωσης, στην οποία σημαντικό ρόλο παίζει η ικανότητα μας για ισορροπία σωματική και ψυχική. Η έφεση μας να βρίσκουμε λύσεις στις δυσκολίες έχουν μακροπρόθεσμο αποτελέσματα στην ανάπτυξη της προσωπικότητας μας.
Ολοκληρώνοντας λοιπόν ένα μήνα στο «Μένουμε Σπίτι»,  ίσως να έχουμε δει τα θετικά μηνύματα της περιόδου, ίσως βρήκαμε λύσεις και ιδέες για το μέλλον, ίσως δημιουργήθηκαν ευκαιρίες ενεργητικής συμμετοχής και αλληλεπίδρασης με τα μέλη της οικογένεια μας. Ίσως όμως και να έχουμε κουραστεί, ίσως να έχουμε δυσκολίες, ίσως οι ψυχικές μας δυνάμεις έχουν μειωθεί.
Στο χρονικό σημείο αυτό λοιπόν καλό θα ήταν να αναστοχαστούμε όλο αυτό τον μήνα και να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα ζήσουμε τον επόμενο μήνα, που ευχόμαστε να είναι ο τελευταίος αυτής της περιπέτειας που ζει ο πλανήτης μας.
Θεωρώντας ότι σε δύσκολες καταστάσεις η αλλαγή στην καθημερινότητα μπορεί να φέρει αναστάτωση και αίσθηση ότι χάνουμε τον έλεγχο ας διατηρήσουμε όσο μπορούμε μια ρουτίνα, ακόμη και αν παραμένουμε μεγάλο μέρος της ημέρας μας στο σπίτι. Ο καλός προγραμματισμός, η ενότητα και η συνεργασία είναι σπουδαία εργαλεία που μας δίνουν εφόδια αντιμετώπισης των δυσκολιών.
Σας προτείνουμε να δείτε ξανά το οικογενειακό πρόγραμμα διαβίωσης της οικογενείας σας και ιδιαίτερα των παιδιών. Τα παιδιά θα πρέπει να είναι ενήμερα για όλα τα δεδομένα της σημερινής καθημερινότητας και να βοηθηθούν στις απαιτήσεις του νέου τρόπου ζωής.
Φροντίζουμε να ξυπνάμε και να κοιμόμαστε περίπου την ίδια ώρα, να ντυνόμαστε και περιποιούμαστε τον εαυτό μας έστω και αν παραμένουμε στο σπίτι. Αφιερώνουμε συγκεκριμένα κομμάτια της ημέρας μας στην εργασία, την σωματική άσκηση, την προσωπική φροντίδα, τη φροντίδα του σπιτιού και των παιδιών ή κατοικίδιων αν έχουμε.
Επίσης εάν έχουμε συνηθίσει να πηγαίνουμε στο γραφείο, η έλλειψη προκαθορισμένου χρόνου για δουλειά πιθανόν να μας αποσυντονίσει. Είναι σημαντικό να ορίσουμε συγκεκριμένο χώρο που θα δουλέψουμε, να βάζουμε συγκεκριμένους στόχους με χρονικό περιθώριο για να ολοκληρώσουμε συγκεκριμένες εργασίες και να κάνουμε παύσεις για ξεκούραση.
Έτσι λοιπόν ένας καθημερινός οικογενειακός προγραμματισμός για τα παιδιά και για όλη την οικογένεια αφού περάσει μέσα από την διαδικασία ενός οικογενειακού συμβουλίου στο οποίο και θα αποφασιστούν οι δραστηριότητες και το πρόγραμμα της κάθε μέρας.
Στο σημείο αυτό σας προτείνουμε ένα πλάνο συζήτησης για το πρόγραμμα των παιδιών, το οποίο μετά την συζήτηση που θα έχετε μαζί με τα παιδιά σας και σύμφωνα τα δεδομένα της οικογένεια σας και την ηλικία των παιδιών σας, θα πάρει την τελική του μορφή.
Δοκιμάστε το !!! Αξίζει !!!
Σας ευχόμαστε να περνάτε όμορφα και δημιουργικά με την οικογένεια σας.
Διονυσία Κρουσταλλάκη – Ψυχολόγος 15ου Δ.Σ,  Ελένη Πετραλή - Κοινωνική Λειτουργός 15ου Δ.Σ, 
Ανδρέας Ι. Μπενάκης  - εκπ/κός Φ.Α, Διευθυντής 15ου Δ.Σ
Ρέθυμνο 7/4/2020

Σας προτείνουμε για συζήτηση με τα παιδιά σας ένα ενδεικτικό καθημερινό οικογενειακό πρόγραμμα ως εξής:
Προτεινόμενο οικογενειακό πρόγραμμα για συζήτηση

Διαμόρφωση οικογενειακού προγράμματος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου