Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Εσθονία- η τέταρτη στάση στο ταξίδι των Blue Countries Erasmus+

 

Πρόγραμμα Erasmus + στο 15ο Δημοτικό σχολείο,  τέταρτη στάση στην Εσθονία!

 

13 - 18 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε το τέταρτο ταξίδι του προγράμματος Erasmus με θέμα: "bluecountries" που συμμετέχει το 15ο Δημοτικό σχολείο.

Μετά την υπέροχη εμπειρία των προηγούμενων τριών ταξιδιών του περσινού σχολικού έτους στις χώρες: Πολωνία, Ιταλία, Ιρλανδία, φέτος ήρθε και η σειρά για τον τέταρτο προορισμό, την Εσθονία. Δάσκαλοι και μαθητές προετοιμάζονταν και  ανυπομονούσαν για το ταξίδι αυτό.  Τέσσερις μαθητές  και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί: Βεργαδή Αλεξάνδρα, Σαββανού Ελένη και Πρωτογεράκης Εμμανουήλ ξεκίνησαν την Κυριακή 13 Οκτωβρίου  με προορισμό τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Εσθονίας, το Tartu, και με ενδιάμεσους σταθμούς, την Αθήνα, τη Βαρσοβία και το Ταλίν.

Στην πόλη Tartu και στο σχολείο RaatuseKool  η ελληνική ομάδα (μαθητές και εκπαιδευτικοί)συναντήθηκαν με μαθητές και εκπαιδευτικούς από τις άλλες 5 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: την Πολωνία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ρουμανία και βέβαια την Εσθονία. Η τελετή υποδοχής  ήταν θερμή. Οι οικοδεσπότες καλωσόρισαν όλες τις ομάδες  στην αίθουσα εκδηλώσεων με μουσική και τραγούδια. Παρουσιάστηκαν από τους μαθητές όλων των ομάδων οι  εργασίες τους για τους υδάτινους πόρους της περιοχής τους και τέλος ξεναγήθηκαν  στους χώρους του σχολείου.

Τις μέρες διάρκειας του ταξιδιού οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν υδάτινα οικοσυστήματα της περιοχής (λίμνες , βάλτους). Συγκεκριμένα έγινε περιήγηση με πλοιάριο στη λίμνη Vortsjarve και ξεναγήθηκαν στο ενυδρείο, κατασκεύασαν φυτολόγιο με αντιπροσωπευτικά είδη χλωρίδας της περιοχής (βρύα σφάγνους), έπαιξαν παιχνίδια συνεργασίας.  Περπάτησαν στο μονοπάτι γύρω από τη λίμνη Mannikjarve που βρίσκεται στο περιβαλλοντικό πάρκο EndlaNatureReserve, είδαν από κοντά τον βάλτο με όλα τα είδη ζωής που ζουν εκεί και περιηγήθηκαν στην έκθεση του πάρκου. Προβληματίστηκαν συμμετέχοντας σε εργαστήριο σχετικά με τη Βαλτική θάλασσα στο TartuNatureHouse για το πώς μπορούν να προστατεύσουν την πανίδα  και τη χλωρίδα από τους κινδύνους που τα απειλούν.

Ξεχωριστή ήταν η ξενάγηση, οργανωμένη από Εσθονούς μαθητές, στα αξιοθέατα- μνημεία της πόλης Τartu, η επίσκεψη στο Εθνικό μουσείο της Εσθονίας, στο ανάποδο σπίτι και στο επιστημονικό κέντρο - Μουσείο AHHAA, στο πλανητάριο. Τέλος αυτό που εντυπωσίασε, δασκάλους και μαθητές, ήταν η παρακολούθηση του προγράμματος " Ο τρελός επιστήμονας" που έγινε στο πανεπιστήμιο του Tartu, όπου οι μαθητές συμμετέχοντας σε τρία διαφορετικά εργαστήρια είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν πειραματιζόμενοι τις φυσικές και χημικές ιδιότητες του νερού.

Με την καρδιά πλημμυρισμένη από όμορφα συναισθήματα, το μυαλό γεμάτο νέες εμπειρίες και τα χέρια γεμάτα δώρα επέστρεψαν οι ταξιδιώτες στις πατρίδες τους και ανανέωσαν  το ραντεβού τους για τον Μάρτιο του 2020, αυτή  τη φορά στην Ελλάδα και στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, που θα φιλοξενήσει με τη σειρά του τις υπόλοιπες χώρες του προγράμματος.

 

 

 

 

Οι εκπαιδευτικού και μαθητές του σχολείου στο κέντρο του Tartu, υποψήφιας πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2024

 


Εκπαιδευτικοί και μαθητές από Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Πολωνία, Ρουμανία και Εσθονία στο σχολείο TartuRaatuseKool


Οι μαθητές και μαθήτριες του 15ου Δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου με τα αντίστοιχα παιδιά στα σπίτια των οποίων φιλοξενήθηκαν.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου