Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Το πρόγραμμα Erasmus+ Blue Countries

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου

Το Erasmus+ ΚΑ229 είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί σχολείων όλων των βαθμίδων με στόχο τη συνεργασία για καινοτομία και ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Από το Σεπτέμβριο του 2018 το σχολείο μας συμμετέχει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα με την ονομασία “Blue Countries”, δηλαδή Μπλε Χώρες. Τα σχολεία με τα οποία συνεργαζόμαστε βρίσκονται σε 5 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Συντονίστρια χώρα είναι η Πολωνία και το σχολείο Szkola Podstawowa Zwiazku Nauczycielstwa Poliskiego στη πόλη Lodz, ενώ οι υπόλοιποι εταίροι είναι το σχολείο Scoala Gimnaziala Nr 5 στην πόλη Galati της Ρουμανίας, το σχολείο Strabraggan National School στην πόλη Arigna της Ιρλανδίας, το σχολείο Tartu Raatuse Kool στην πόλη Tartu της Εσθονίας και το σχολείο Istituto CompresivoJ. Stella” στην πόλη Muro Lucano της Ιταλίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλες τις χώρες. Το σχολικό έτος 2018-2019 αντιπροσωπείες του σχολείου ταξίδεψαν στην Πολωνία, την Ιταλία και την Ιρλανδία. Ενώ το σχολικό έτος 2019-2020 οι μετακινήσεις περιλαμβάνουν την Εσθονία, τη Ρουμανία και φυσικά τη φιλοξενία των αντίστοιχων αποστολών στην Ελλάδα.

Όπως υπονοεί και ο τίτλος του προγράμματος «Blue Countries” ο κύριος στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών στη σημασία που έχει το νερό στη ζωή μας καθώς επίσης και οι συνέπειες της ανεύθυνης συμπεριφοράς των ανθρώπων σε σχέση με το νερό και την ποιότητά του. Γι αυτό το λόγο και το επίσημο λογότυπο του προγράμματος είναι “Water is life. No water, no life”, δηλαδή «Το νερό είναι ζωή. Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή».


Πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες αναπτύχθηκαν ώστε να επιτευχθούν οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος:

·        Να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τη σημασία του νερού, τοπικά και παγκόσμια, και μέσα από τη συνεργασία να βρούνε τρόπους προστασίας του.

·        Να αναπτύξουν δεξιότητες του 21ου αιώνα όπως επικοινωνία, ομαδική εργασία, κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων, δημιουργικότητα και πολιτιστική συνειδητοποίηση, με απώτερο στόχο οι μαθητές μας να γίνουν υπεύθυνοι Ευρωπαίοι πολίτες.

·        Να βελτιωθούν οι γλωσσικές και ψηφιακές δεξιότητες των μαθητών

·        Να δοθούν ευκαιρίες διαθεματικής μάθησης χρησιμοποιώντας μεθόδους που επιτρέπουν στους μαθητές να αποκτήσουν γνώσεις και να αναπτύξουν τις ικανότητές τους μέσα από την ανακάλυψη και το διαμοιρασμό των γνώσεών τους.

·        Να μελετήσουν τη σημασία του νερού στη ζωή μας, τον πολιτισμό μας, μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Σε επόμενες αναρτήσεις θα παρακολουθήσετε την εξέλιξη του προγράμματος μέσα από παρουσιάσεις, κείμενα ή φωτογραφίες.

Όλες οι αναρτήσεις που θα ακολουθήσουν συμφωνούν με την παρακάτω δήλωση: «Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραγωγή των παρόντων αναρτήσεων blog δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντανακλά τις απόψεις μόνον των δημιουργώ, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που εμπεριέχονται σε αυτό» “The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.”

Η συντονίστρια του προγράμματος

για το 15ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου

Ελευθερία Βαταντζή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου